Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stimulanspengar ska öka trivseln för gamla

/
  • SAMTAL. Veronica Furfält, undersköterska, pratar med Elin Larsson och Inga Löfgren vad de vill ha för slags underhållning eller stimulans.
  • BEHÖVS FLERA. De båda undersköterskorna Anna Eriksson och Veronic Furfält tror på idén att ordna underhållning utanför dörren. Men för att det ska bli verklighet kärvs en personalförstärkning vid evenemangen.
  • FOTBOLLSSÄLSKARE. Olle Elmesiöö älskar idrott såsom gammal idrottsledare. Han skulle gärna se en fotbollmatch i verkligheten. Vid bordet också Harry Renståhl.

Pensionärerna på äldreboendena i Tierps kommun ska få bättre stimulans.
Kommunen ska också säkerställa att kosten är näringsriktig.
Satsningen möjliggörs genom bidrag på 2 miljoner kronor från Socialstyrelsen

Annons

– Vi håller på att utveckla det sociala innehållet i äldrevården, säger Kristina Ericson, chef för särskilda boenden i Tierps kommun.

Vad de själva vill

En nyanställd projektledare ska undersöka vad pensionärerna själva vill. En annan tanke är studiecirklar för anhöriga på anhörigcenter. Ledningen för äldrevården har inlett samtal med estetiska programmet på gymnasiet om ett samarbete.

Satsningen innehåller identifikation vilken kost de gamla får i dag.

– Vi ska fånga upp så att de får ett bra kostinnehåll. Det kan förhindra mycket som trycksår och lågt blodtryck som kan leda till att man ramlar.

Arbetarbladet åker till Åskarbygården i Tierp för att ta reda på vad pensionärer och personal vill. Tolfta församling har precis en trivselstund med sånger, psalmer och dikter kring julen. Därefter är det dags för kaffe för de tolv som bor på Solglimten.

Flera pensionärer intygar att det aldrig kan bli för mycket musik. Men Inga Löfgren är lite skeptisk till att ungdomar på gymnasiet spelar sådan musik som de äldre gillar. Undersköterskan Veronica Furfält har en klar idé vad kommunen borde göra för stimulanspengarna.

– De borde ordna något på samhället så att de gamla får komma utanför dörren.

Fler personal krävs

För att det ska vara praktiskt möjligt krävs personalförstärkning. Som minst är man bara två anställda åt gången på avdelningen.

– Och alla kanske inte vill eller kan följa med.

Kollegan Anna Eriksson som jobbat i Söderhamn säger att de där hade en utflyktsbuss en gång i veckan där pensionärerna fick välja aktivitet. Veronica Furfält menar att en som Olle Elmesiöö, som varit idrottsledare, kunde få gå på en match live.

– Ja, det sitter aldrig fel, säger Olle Elmesiöö som annars hyllar både personal och kompisar på Åskarbygården.

2 miljoner till aktiviteter

Kommunen har fått drygt 1,2 miljoner kronor i stimulansbidrag för 2011. Ihop med bidraget för innevarande år har man 2 miljoner som ska gå till aktiviteter. Sedan 2006 har kommunen fått stimulansbidrag, pengar som bland annat gått till utbildning inom demensvården.

– Projektledaren ska kartlägga vad vi gjort hittills och vad vi borde göra framöver, säger Kristina Ericson.

Mer läsning

Annons