Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor oro bland Atlas Copcos anställda

/
  • TVINGAS GÅ? Joakim Carlbrink och Andreas Rickblad är oroliga över framtiden efter Atlas Copcos stora varsel.

Varslet var det stora samtalsämnet på Atlas Copco

under fredagen. Och oron bland de anställda är stor.


– Det kom som en chock att varslet blev så stort, säger Joakim Carlbrink.

Annons

Himlen ovanför Atlas Copco är mulen och grå. Snön faller och Andreas Rickblad och Joakim Carlbrink står utanför grindarna vid parkeringen. De har jobbat på fabriken i Tierp i nio respektive tio år. Trots deras långa anställningstid är båda oroliga efter torsdagens stora varsel.

– Man vet aldrig vad som händer eller vilka som får gå. Jag är orolig för hur framtiden ser ut, säger Andreas Rickblad.

Båda jobbar på en verkstadsavdelning med drygt 150 personer och de beskriver stämningen som tryckt och spänd. De säger att oron bland de anställda är stor och för Andreas Rickblad växer sig osäkerheten än större då hans sambo också är anställd på Atlas Copco.

– Det skulle slå otroligt hårt om vi båda förlorade jobbet. Vi har barn och sitter med hus och bil. Nej, den tanken vill jag inte ens tänka, säger han och skakar på huvudet.

Joakim Carlbrink tycker att den långa väntan blir det värsta.

– Det jobbiga är att man inte vet någonting. Det vore annorlunda om man fick beskedet att man skulle vara tvungen att gå på en gång. Nu får man vänta flera månader, det är påfrestande.

Han har varit väl medveten om den rådande finanssituationen och då framför allt krisen i bilindustrin, vilket är den största anledningen till det lagda varslet. Han beskriver Atlas Copco som en väldigt trygg arbetsgivare, som alltid stått stadigt i lågkonjunkturer. Det är en ovan situation för de anställda och många är osäkra på vad det är som gäller.

– När jag läste om krisen i bilindustrin tänkte jag att vi brukar alltid reda oss ändå. Så det kom som en chock att varslet blev så stort, säger han.

Atlas Copco är med sina 400 anställda den största arbetsgivaren i Tierps kommun och Joakim Carlbrink undrar vad som händer med de anställda som tvingas sluta. Han undrar också vad som händer med de CNC-operatörer som blir arbetslösa.

– Det finns inga sådana jobb att få i den här trakten. Vissa har någon annan utbildning att falla tillbaka på men vad händer med alla andra?

Mer läsning

Annons