Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormöte mot mygg i Mehedeby

/
  • BORT MED PLÅGAN. Anders Pettersson är fritidsboende vid Mehedeby. Tillsammans med andra ortsbor ordnar han stormöte efter sommarens myggproblem.

Myggen var ovanligt plågsamma i somras.

I Mehedeby ordnas nu ett stormöte för att ta tag i problemet.

– Vi jämför oss inte med Gysinge. Men det gick knappt att vara ute i somras och något måste göras, säger Anders Pettersson, fritids-boende vid Dalälven.

Annons

Medan invånarna i Gysinge och Österfärnebo krigade med myggen i somras spred sig plågan till närliggande områden.

Från Mehedeby, Örbyhus, Dannemora och Österbybruk rapporterades det om den värsta myggsommaren någonsin.

Fast boende och sommargäster i Mehedeby har nu gått samman för att undersöka vad de kan göra för att undvika liknande somrar. Torsdag 3 december ordnar de ett stormöte i Träffen.

Hoppas få en lösning

Minska översvämningar eller bekämpa myggen – Anders Pettersson vet inte vad som är bästa lösningen. Men han hoppas få svar på det.

– Vi har bjudit in allmänheten, myndigheter, politiker, kraftbolagen och myggprojektet för att svara på våra frågor, säger han.

Forskarna vid projektet Biologisk myggkontroll, ofta kallat Myggprojektet, är mycket positiva till initiativet. Enligt dem kan det vara så att samma myggarter som härjar vid Gysinge spridit sig.

– Stickmyggorna har en enorm spridningsförmåga och letar sig till områden där det är översvämningar, berättar projektledaren Jan Lundström.

Han har tagit emot flera rapporter från invånare i Norduppland som besvärats av myggen i år. Så sent som för någon vecka sedan blev han kontaktad.

– Det har varit milt så det kan finnas mygg nu, men det rör sig inte om några stora mängder. Det kan vara vintermygg, vilka uppträder i stora svärmar men som inte vill ha blod. Men det kan även vara stickmyggor. Det händer att de övervintrar i hus.

BTI i Söderfors

Sedan tidigare ingår Tierps kommun i Myggprojektet.

Bekämpningar av stickmyggor med BTI har gjorts i utkanten av Söderfors.

Mer läsning

Annons