Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsbergskonstnär tolkar genmanipulation

/
  • TRÄKONST. Lennart Wallin ställer ut sina träskulpturer i sin trädgård och ateljé i Strömsberg.
  • PÅ RAD. Ett 40-tal träskulpturer finns för beskådning i Strömsberg.

Nu öppnar Strömsbergskonstnären Lennart Wallin sin sommarutställning "Besökarna". Utställningen består av ett 40-tal träskulpturer.

Annons

Inspirationen till Lennart Wallins senaste utställning kommer från genmanipulation. En del av verken står uppställda i trädgården, medan andra samsas om ateljéutrymmet på övervåningen i huset. Det är allt från abstrakta former till träkristaller.

– Det är en speciell känsla att jobba med trä. Allt från det att man börjar såga materialet med motorsåg till de sista finjusteringarna med sandpapper. Det är svårt att förklara men trädet har en slags själ, säger Lennart Wallin.

Vissa av skulpturerna har varit med i andra sammanhang. Däremot är det första gången han samlar så många träskulpturer och sammanställer en koncentrerad utställning.

– Besökarna är en symbol för besökare från andra planeter och för genmanipulation. För att symbolisera det har jag förändrat och blandat olika djurs utseenden, säger Lennart Wallin, som själv är övertygad om att det finns intelligent liv i universum.

Det är ett gediget arbete som ligger bakom skulpturerna. Först skärs trämaterialet ut med motorsåg, för att sedan ligga på tork. Efter det finslipas trädet med stämjärn, slipmaskin, sandpapper och avslutas sedan med inoljning.

– Jag jobbar mycket med alm, som är det hårdaste träslaget. Det tar väldigt lång tid innan man kan börja jobba med det.

Mer läsning

Annons