Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrstavar med sprickor är utbytta

/

De styrstavar vid Forsmark 3 som hade sprickor är nu utbytta. Under torsdagen börjar reaktorn producera el igen.

Annons

– Vi har bytt ut hälften av de 169 styrstavarna i reaktorn, berättar Claes-Inge Andersson, kommunikationschef vid Forsmarks kraftgrupp.

Sprickbildningen upptäcktes i våras efter att det varit samma fel vid "tvillingreaktorn" i Oskarshamn. Felet fick ändå vara till den ordinarie revisionen (översynen) nu under hösten. Nu är det enbart hela styrstavar i reaktorn, styrstavar som både kan användas till att styra effekten och till ett snabbstopp av processen. Claes-Inge Andersson betonar dock att det är farligare med vertikala sprickor än dessa längsgående, då vertikala sprickor kan leda till att stavarna går av.

- Vi har börjat värma och starta reaktorn i dag (läs onsdag). Den måste komma upp i effekt och i morgon producerar vi el till nätet. Innan dess gör vi en rad kontroller och prover, vissa måste göras när reaktorn är i gång.

Det pågår också en större revision vid Forsmark 2 inför en tioprocentig effekthörning.

– Revisionen tar 46 dagar och inblandade är ett par tusen personer.

Kraftgruppen har fått tillstånd enligt miljöbalken att förse reaktorn med nödvändiga komponenter. De väntar på motsvarande tillstånd enligt kärntekniklagen för själva höjningen.

Mer läsning

Annons