Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att få anonymt hiv-test

Den som vill göra ett anonymt hiv-test hos sin vårdcentral kan få problem. Det visar en rundringning som Sveriges Radio genomfört.


Och på Tierps vårdcentral saknas det rutiner för anonym testning.

Annons

Det är svårt att få göra ett anonymt hiv-test hos vårdcentralerna i Uppsala län. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Uppland gjort. Endast en av åtta uppringda vårdcentraler erbjöd anonyma och gratis tester, trots att det enligt Socialstyrelsen ska finnas möjlighet till det. På Tierps vårdcentral finns det inga rutiner för anonyma hiv-tester.

– Jag tror inte att vi har ställts inför det helt enkelt, säger Annika Gudmundsson, chef på Tierps vårdcentral.

– Nej, det har vi inte, det har inte dykt upp så det har inte varit aktuellt. Om det sker så får jag ta reda på vad som gäller.

– Det är möjligt att det är så men vi har inte ställts inför det och frågan har inte belysts. Det där håller Smittskyddet reda på och det är dit vi får vända oss i sådana fall. Men det är ingenting som varit aktuellt hos oss.

På Skutskärs vårdcentral finns det inte heller några särskilda rutiner för att hantera anonyma hiv-test. Eva Hammarin, chef för vårdcentralen, uppger däremot att det i systemet finns möjligheter till anonymitet och att om någon skulle vilja göra ett test anonymt så kan detta ordnas.

I Gävle ser läget desto bättre ut. Enligt Ann Pedersen, verksamhetschef för hälsocentralerna, finns det klara rutiner för hur personer som vill vara anonyma bemöts.

– Vi har rutiner för det här och de försöker vi hela tiden uppdatera personalen med, säger hon.

Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen, är kritisk till de bristande rutinerna och betonar vikten av att personer som inte känner sig bekväma med att lämna personuppgifter ska ha möjlighet till anonymitet.

– Vårdgivaren måste kunna möta en efterfrågan av anonyma tester och ska ha utformat rutiner för hur det ska hanteras. Det borde redan finnas, det här är en gammal lag, säger Alexandersson.

Mer läsning

Annons