Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svårt för oss småföretag på landsbygden"

/

På den årliga höstmarknaden i Tierp lyser de lokala företagen med sin frånvaro.
Med några undantag. En av de som stretar på är syltförsäljaren Monica Sandström.

Annons

Bland karuseller, sockervadd och mobilabonnemangsförsäljare på Tierps höstmarknad står Monica Sandström och säljer hemkokt sylt och saft. Hon startade företaget Syltkrukan i Månkarbo för 25 år sedan och har blivit ett regelbundet inslag på marknader i trakten.

På Tierps höstmarknad går affärerna bra.

– Tierpare är köptrogna. När det händer något här så passar dom på, säger hon.

Syltkrukan delar stånd tillsammans med Murarbiets honung från Yttrö. Särskilt många andra lokala producenter finns det inte.

– Tyvärr finns det inte så många kvar. Det är väl vi här, och sen finns det bröd från Gryttjom där borta, säger Monica Sandström och pekar.

Hon tycker att det är tufft att driva ett litet företag på landsbygden.

– När ett företag som Eskesta gårdsmejeri är borta, då förstår man hur illa det är. Det är svårt för oss småföretag på landsbygden. Myndigheterna går i otakt med oss. Något måste göras, men jag vet inte vad.

Företagets framtid är ändå tryggat. Sonen Per Sandström ska ta över.

– Jag började från ingenting, och har lagt ner så mycket på företaget. Därför känns det jättekul. Dom flesta som håller på med sånt här är i min ålder. Risken annars är att allt försvinner.

Anita och Lars Ahlin stannar vid ståndet och köper sylt. De flyttade till Tierp för ett år sedan och känner sig redan som hemma.

– Det kan nog bli lite tunnbröd också, säger Lars Ahlin.

Hembakt från skolelever går det också att hitta på marknaden. Klass fem från Centralskolan säljer kakor och bakelser som eleverna själva har bakat. Pengarna ska gå till en klassresa.

– Helst vill vi åka och bada, eller så blir det något annat, säger Rebecka Jansson.

Mer läsning

Annons