Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sysselsättningen mattas - men inte i Tierp

/
  • Håller i sig. Atlas Copco är ett av de företag som gör att det ser fortsatt ljust ut för sysselsättningen i Tierps kommun - trots att det är på väg att mattas av i Uppsala län.

Sysselsättningen fortsätter att öka men mattas något i Uppsala län under 2008. Det visar den senaste arbetsmarknadsprognosen. – Men i Tierp ser det bättre ut, säger Lars Irenéus, chef för arbetsförmedlingen.

Annons

Arbetslösheten fortsätter att sjunka under 2008 - i hela länet. Under hösten tror dock utredaren Anna Andersson, som har gjort prognosen, att det kommer att dämpas.

– Generellt så ser arbetsmarknaden lite bättre ut söderut i länet än i norr och öster. Det beror mycket på att det ser väldigt positivt ut inom företagstjänster i Uppsala, säger hon.

Prognosen visar att personalbehovet kommer att sjunka inom den offentliga sektorn. Samtidigt känner delar av den privata sektorn av konjunkturavmattningen - främst inom trä- och sågindustrin.

I Tierps kommun ser det ljusare ut, enligt Lars Irenéus. Anledningen är att metallindustrin inte alls är lika konjunkturkänslig som inom trä- och såg.

– Det märks ingen nedgång vid varken Atlas Copco eller Erasteel. Orderingången är stabil, berättar han.

Däremot fortsätter det att vara kärvt inom den offentliga sektorn.

– Men så är det överallt eftersom att det rör sig om skattemedel. När det blir en vakant tjänst så vänder kommunerna på varenda krona.

Lars Irenéus väntar sig positiva siffror när statistiken för sysselsättningen i maj kommer.

– Det är färre än 200 som är öppet arbetslösa just nu. Så bra har det inte varit på tjugo år.

Prognosen visar att antalet personer med sjuk- och aktivitetsersättning i länet minskar något och att intresset för att studera vid högskolan ökar. Den visar även att utomeuropeiska invandrare samt personer utan gymnasieutbildning har fortsatt svårt att hitta arbete.

Mer läsning

Annons