Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Therése förvandlar stenar till smycken

/

Therése Forsberg älskar stenar. Hon har samlat på stenar sen barnsben, nu kan hon också förvandla stenarna till vackra smycken vid slipmaskinen i sitt garage i Maln utanför Skärplinge.

Annons

Therése kallar sig "stentokig", en glad amatör med stenar och smyckestillverkning som intresse. Det var hennes "låtsasmormor" Elsie Högkvist som hade intresset av stenar och det smittade av sig till Therése.

– Jag slipade min första kalksten tillsammans med henne när jag var åtta år, säger Therése.

– Jag har alltid plockat sten, när jag var liten hade jag fickorna fulla. Nu när vi i familjen är på semestertrippar till exempel, då tittar jag alltid nedåt hela tiden efter sten, säger Therése.

Efter ösregn är det perfekt att leta stenar.

– Så som en sten ser ut i vatten, så blir den när man slipar den. Jag brukar ha en liten sprayflaska med vatten i, när jag är på promenad, som jag sprutar på stenen för att se hur den ser ut.

Många av stenarna har hon fått av "låtsasmormor" Elsie, som inte kunde ha alla hemma när hon flyttade till lägenhet. Fortfarande så åker de två på mineraljakt tillsammans, på stenmässor och köper sten. Vänner och bekanta kommer också över till Therése med sten ibland.

Sedan tre år tillbaka så gör hon också smycken av stenarna som hon också säljer.

– Det är en hobbyverksamhet som jag har. Jag har sålt på några julmarknader här i trakten.

När hon tillverkar smycken så kapas stenen och hon tittar hur den ser ut. Kollar på mönster och efter sprickor. Sen börjar grovslipningen, där hon också formar stenen. Efter det följer finslipning i ungefär fem steg med finare och finare korn på sandpapperet. Därefter polering innan stenen monteras i silvret. Det tar ungefär fem till sex timmar att göra ett smycke.

– Man orkar slipa i högst två timmar och ju mindre smycke desto mer jobb, säger Therése

Smycken så som till exempel ringar, örhängen och berlocker har en sak gemensamt, de är lena som sammet, eller mer som ett polerat riktigt kallt golv.

Upplandstenen med dess vackra mönster är hennes favorit. Det är en blandad hälleflinta.

– Det går en åder här i Norduppland med Upplandsten, som går runt malmkropparna som man hittade när man bröt järn här i trakten.

Therése visar på olika stenar och olika mönster i dem. Ytterligare en favorit är slaggstenen.

Slaggsten är en restprodukt från järnframställningen i bruken. Den finns det gott om kring bruken i Uppland. Hon har hur mycket som helst på gården.

– Förr tog man reda på alla rester så det är väl därför det finns samlat på gården.

Ute i trädgården finns också olika stenar av alla de slag samlade i olika formationer. Och på fönsterbrädan under en ljusstake är några stenar placerade som prydnad

– Jag har stenar överallt, skrattar Therése.

Läs också: Bildspel i PEK-Hallen

Läs också: Sikhjälma i vinterskrud

Mer läsning