Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierp har bäst tillgänglighet

Tillgängligheten för funktionshindrade är bäst i Tierps kommun och sämst i Älvkarleby. Gävle ligger hyfsat till - däremot kommer Sandviken långt ner.

Annons

Det visar en ny granskning av tillgängligheten i landets kommuner.

Det är företaget Humana som har genomfört undersökningen. 200 kommuner har fått svara på en enkät om tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.

Det handlar bland annat om hur kommunerna arbetar med tillgänglighet i styrande dokument och upphandlingar, men också hur det ser ut på skolor och idrottsanläggningar.

Tierps kommun hamnade på en 53:e plats i landet och är bäst av alla kommuner inom Arbetarbladets spridningsområde.

Unga i brukarråden

Tierp får ett gott betyg i att ungdomar finns med i brukarråden, att det finns krav på tillgängliga lekplatser och att personer som ringer till kommunen automatiskt blir kopplade till personlig service om man inte gör några aktiva knappval.

Däremot behöver kommunen förbättra tillgängligheten vid badplatser samt driva på privata aktörers arbete med att förbättra tillgängligheten och användbarheten.

Älvkarleby saknar mål

Älvkarleby kommun hamnade på en 121:a plats. En anledning till den dåliga placeringen är att kommunen inte har mätbara mål eller angivna förbättringsprojekt i sin översiktsplan.

Älvkarleby får gott betyg när det gäller tillgängligheten på idrottsanläggningar, kommunens telefonservice, att de avsätter pengar i budgeten för att undanröja enkelt avhjälpta hinder och att de har kartlagt tillgängligheten i butiker och allmänna lokaler. Däremot får de kritik för att de inte åtgärdat brister de upptäckt. Bland annat finns det inget handikappanpassat bad.

”Ingen glömd fråga”

– Vi får ta till oss av det här och se på vilka förbättringsområden vi har. Kommunfullmäktige har antagit en tillgänglighetsplan så det är ingen glömd fråga. Vi har gjort en del saker, men vi kan naturligtvis göra mera, säger kommunchef Olov Rydberg som framhåller att det är en resursfråga.

Mer läsning

Annons