Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierp och Älvkarleby i gemensam satsning mot psykisk ohälsa

Tierps och Älvkarlebys kommuner ska ingå i en gemensam satsning i arbetet med personer med psykisk funktionsnedsättning och psykisk ohälsa. En samordnare ska anställas för att styra arbetet.

Annons

– Det blir en tydligare ansvarsfördelning mellan de olika huvudmännen. Arbetet kommer att få mer tyngd bakom sig, säger Kjell Ivarsson-Karlsson, samordnare inom socialpsykiatrin i Tierps kommun.

På måndag väntas Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Uppsala län besluta om ett samarbete med Tierps, Älvkarlebys, Hebys och Östhammars kommuner. Syftet är att roll- och ansvarsfördelningen mellan kommuner och landsting ska bli tydligare.

Samverkansorganet HÄTÖ (Heby, Älvkarleby, Tierp, Östhammar) kommer att ha det övergripande ansvaret. Dessutom anställs under 2009 en samordnare, som bistår i arbetet med att ta fram lokala handlingsplaner. På det sättet ska arbetet med förebyggande insatser och rehabilitering förbättras.

Det enda som saknas nu är underskrifter från samtliga kommuner och sedan är arbetet redo att dras igång från och med årsskiftet.

– Vi har kommit så långt som att bjuda in lokala representanter från brukarföreningarna och det är oerhört viktigt att ha dem med sig i det här samarbetet, säger Kjell Ivarsson-Karlsson.

– Tidigare har det varit mycket fina ord men det har inte hänt så mycket. Med den nya överenskommelsen blir det mer effektivt.

Mer läsning

Annons