Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierpare för ungas talan inför FN

/
  • Till New York i oktober. Utöver uppdraget inom FN kommer Linda Wallberg att fungera som en länk mellan Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU) och Sveriges regering.

Till hösten ska Linda Wallberg från Tierp tala till FN:s generalförsamling. Detta efter att hon har blivit vald till representant för Sveriges ungdomsorganisationer.

Annons

Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU) utser varje år en representant som ska lyfta ungdomspolitiska frågor i FN:s generalförsamling. I år föll valet på 24-årige Linda Wallberg. Hon bor numera i Stockholm men är född och uppvuxen i Tierp, där intresset för politiken föddes.

– Jag har alltid varit intresserad av ungdomsfrågor, framför allt ungdomsinflytande då jag tidigt satt med i elevrådet. Det övergick sedan mer till rättvisekamp och fattigdomsbekämpning ur ett ungdomsperspektiv, säger hon.

Under åren har hon hunnit med två volontärresor, den ena till Kongo-Brazzaville och den andra till Uganda.

– I Kongo-Brazzaville var jag under åtta månader fotbollstränare för tjejer i ett fotbollsprojekt. Jag hjälpte också till att organisera sociala aktiviteter för barn och deras föräldrar, säger hon.

Utöver uppdraget inom FN kommer hon att fungera som en länk mellan LSU och den svenska regeringen. Exakt hur den länken kommer att fungera i praktiken är hon dock något oklar med.

– Det här är väldigt nytt, men det känns verkligen roligt. Till att börja med är det en del förberedelser, jag ska ha kontakt med ungdomsorganisationerna. Utmaningen blir att arbeta fram ett förtroende hos organisationerna och att föra fram en gemensam röst.

Uppdraget är på ett år och kulminerar i det anförande Linda Wallberg ska hålla under generalförsamlingens årsmöte i New York i oktober. Under 2009 kommer FN att anta en resolution om ungas hälsa och välbefinnande, vilket mycket av hennes anförande kommer att kretsa kring.

– Ungdomsorganisationer ger unga människor möjlighet att engagera sig, organisera sig, utvecklas och ta ansvar. Engagemanget i föreningar är en viktig del för både hälsa och samhällsutveckling. Jag ska jobba för att unga mycket tydligare erkänns som aktörer, också i FN.

Mer läsning

Annons