Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierps bidragsregler ett hinder för Johan

/
  • vill satsa på hockeyn. Hockeytalangen Johan Tilefors , Tierp hockey, har tagits ut till det uppländska landskapslaget som ska spela i Rikscupen som avgörs i Göteborg. Här syns han tillsammans med assisterande tränaren Daniel Stööp.

Intresset för hockeygymnasiet i Uppsala är stort.
Men Tierp kommuns regler om inackorderingsbidrag sätter käppar i hjulet.
– För mig är det en jättebra chans att spela med Almtuna. Men jag måste bo i Uppsala för att slippa åka klockan 8 och vara hemma vid 24, säger 16-årige Johan Tilefors.

Annons

Tierp hockey har inlett ett långsiktigt samarbete med allsvenska Almtuna. En av de yngsta spelarna är Johan Tilefors från Tierp som börjat spela med Almtunas J18-lag.

För att få tiderna att passa har han även börjat vid ishockeygymnasiet i Uppsala.

Men något inackorderingsbidrag från Tierps kommun för att bo på orten får han inte. Trots att det innebär avresa från Tierp till skolan klockan åtta på morgonen och hemresa vid midnatt efter kvällsträningen.

– Vi tittar på detta ur ett skolperspektiv. Det är restiden från dörr till dörr som avgör, och i det här fallet är den inte tillräckligt lång, säger Jonas Nyberg (S), ordförande i utskottet barn och ungdom.

Men Johan Tilefors är långt ifrån ensam. Enligt Almtuna IS är intresset för hockeygymnasiet stort – och har ökat bland ungdomar från Norduppland. Flera av dem som antas knyts till Almtuna.

I ett brev till Tierps kommun skriver föreningen att Johan finns i den grupp av spelare som bildar rekryteringsbas för klubben och att de vill se att han får chansen att kombinera studierna med en satsning på ishockey.

Enligt Jonas Nyberg kan inte kommunen ta hänsyn till det.

– Jag tror att det är en svår väg att vandra om vi ska börja värdera olika idrotter, menar han.

För Johan Tilefors är det inget alternativ att gå gymnasiet med hockeyinriktning i Tierp.

– Jag tror inte att det är något fel på det. Men då kan jag inte spela med Almtuna, säger han.

Mer läsning

Annons