Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierps Bio hotas – "Vi får svårt att överleva"

/
  • Framtiden för Tierps Bio ser osäker ut på sikt, enligt vd Björn Vallgren.

Nu får Tierps Bio ett bidrag på 11800 kronor, trots det blir det tufft för bion att klara sig.
– Om regeringen skrotar det statliga filmavtalet år 2017 överlever inte bion, säger vd Björn Vallgren.

Annons

Svenska Filminstitutet delar ut 1,6 miljoner kronor i upprustningsstöd till biografier i hela landet. Tierps Bio får 11800 kronor för att skaffa en tv-skärm där besökare kan se vilka filmer som visas och hur många biljetter som finns kvar.

Bion finns i Aspensskolans aula så under terminerna visas film där mest på fredagar, lördagar och söndagar. Nu under sommaren visas film ofta flera dagar i veckan.

– Så det går lite upp och ner för oss i Tierp. I år hoppas jag att många går på nya Star Wars-filmen, Bond-filmen och En man som heter Ove vid jul. Då landsortsbiografer har låg överlevnadspotential gäller det att kapa kostnader, det här med en tv-skärm i stället för pappersaffischer är en väg, säger Björn Vallgren.

Landsortskedjan Björns Bio äger biografen och har omkring 9000 besök per år. I år har filmerna som gått bäst varit Micke & Veronica, dokumentären Trevligt folk med Filip & Fredrik, Fifty Shades of Grey och Sune i fjällen.

Vd Björn Vallgren ser inte ljust på framtiden.

– Vi håller på med det här för att det är ett familjeföretag som jobbat med film sedan år 1926. Går regeringens förslag till nytt statligt filmavtal igenom så kommer inte bion i Tierp att överleva. Många landsortbiografer får stänga.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har sagt att det statliga filmavtalet ska sägas upp år 2017. Momsen på biljetten ska då höjas och snittpriset på 101 kronor för en biljett kan öka med fem kronor.

Samtidigt ska tiden mellan att en film går på bio och släpps digitalt på nätet och på dvd minska. Det kan göra att folk går mindre på bio, vilket kan slå hårt mot filmbranschen.

LÄS MER:

Premiärer och 3D-filmer ska lyfta Tierps Bio

Mamma Mia räddar Tierps Bio

Mer läsning

Annons