Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierps vinst 10 miljoner för liten

2010 blev ett plusår för kommunen. Men överskottet på tio miljoner kronor blev ”bara” hälften så stort som man hade hoppats.

– Vi är inte alls nöjda, det är inte bra att verksamheterna går så mycket minus, konstaterar kommunstyrelsens ordförande, Bengt-Olov Eriksson (S).

Annons

Kommunen hade inför 2010 budgeterat för ett positivt resultat på nästan 20 miljoner kronor. Men när kommunstyrelsen i går presenterade årsredovisningen var det inga muntra miner och heller inga 20 miljoner, utan ”bara” 9,9 miljoner plus.

– Det är ingen katastrof för kommunen, men det är absolut inte bra, säger Bengt-Olov Eriksson och konstaterar att det blir framtida investeringar som får stryka på foten.

Katastrofal utveckling

– Ingen katastrof just nu, men en katastrofal utveckling, konstaterar oppositionspolitikern Daniel Blomstedt (M) om kommunens haltande ekonomi.

Det är framför allt fyra verksamheter som oroar kommunledningen: Samhällsbyggnad, gymnasieskolan och resurscentrum för vuxna och barn.

Dyr snöröjning

Vad det gäller samhällsbyggnad är det framför allt en snörik vinter som tvingat kommunen till mer snöröjning än vanligt och dessutom att hyra in takskottare.

– Så vi får hoppas på normalsnöiga vintrar i framtiden, säger Bengt-Olov Eriksson med ett leende och förklarar att det framför allt är gymnasieskolan som oroar.

Elever väljer bort Tierp

Gymnasieskolan visar upp ett minus på knappa 8,8 miljoner kronor och orsaken tros vara minskade elevkullar och att nästan 50 procent av eleverna lämnar kommunen för att gå gymnasiet. Förhoppningen är att den nya organisationen för gymnasieskolan ska spara några kronor i framtiden.

Miljonunderskott

Resurscentrum för barn gör ett underskott på drygt 8 miljoner vilket bland annat beror på att slussandet av barn och unga från institutionsvård till familjehem har fått ökade kostnader.

Vad det gäller vuxna är det bland annat försörjningsstödet som ökat och bidrar till ett totalt underskott på drygt 7 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons