Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierpselever vågar visa känslor

/
  • ROLIGT. Grabbarna i klass 9 på Centralskolan skrattade gott på dramatimmen. De fick bland annat berätta om en sak i sitt sovrum som de inte tror att någon annan känner till.
  • DRAMA. Under åtta veckor åker dramapedagog Minne Hägglund runt till niondeklassarna i Tierps kommun.KUNSKAP. Niondeklassarna Joanna Ström och Marina Stenman tycker att dramatimmarna har varit lärorika. ”Jag har lärt mig samarbeta bättre”, säger Joanna.

Trötta, glada, stressade och kära elever.


I går fick niondeklassare

på Centralskolan dramatisera sina känslor.


– Det är roligt, säger en kille i gruppen.

Annons

Sedan några veckor tillbaka pågår ett dramaprojekt för högstadieelever i Tierps kommun.

– Tanken är att de ska få prova på ämnet, samt träna sig i att samarbeta, lyssna och öva sig i att uttrycka sig på andra sätt, säger dramapedagog Minne Hägglund som framhåller att drama kan vara ett betydelsefullt instrument för elever i skolan.

– Det kan hjälpa eleverna att hitta nya inlärningssätt. Alla har inte läshuvud.

Satsningen är ett första led i kommunens mål att starta en kulturskola våren 2010. Minne Hägglund har anställts för att driva projektet som löper på två månader. Projektet finansieras av statliga medel.

Den här veckan träffar Minne elever på Centralskolan i Tierp. Stämningen är god i gruppen som träffas i gymnastiksalen. De får börja med att para ihop sig två och två där de ska berätta om en sak i sitt sovrum som de inte tror att någon annan känner till. Därefter berättar eleverna öppet om de olika sakerna.

Sen får gruppen röra på sig. Minne ger instruktioner om att eleverna ska ge uttryck för olika känslor, bland annat trötthet, stress och glädje.

Minne betonar att många av dramaövningarna handlar om värderingar.

Joanna Ström i klass 9 på Centralskolan trodde först att dramalektionerna skulle vara tråkiga – men det visade sig vara tvärtom.

– Det är kul, man får mycket tankar, säger Joanna som säger att hon lärt sig samarbeta bättre.

Klasskompisen Marina Stenman tycker att lektionerna är okej.

– Det är inte lika pinsamt att uttrycka sig längre, säger hon.

Att Tierp planerar att utöka musikskolan till en kulturskola där elever ska kunna söka dans och drama tycker tjejerna är bra.

– Det kommer nog bli många som anmäler sig, säger Joanna.

Mer läsning

Annons