Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timvikarier för miljonbelopp

I september hade Tierps kommun timvikarier motsvarande 104 årsarbetare. Nästan hälften av dem i äldreomsorgen.

Annons

– Spontant verkar det vara väldigt mycket. Men det kan vara så att det finns ett behov av det, säger Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S).

Tierps kommuns sparprogram har svårt att få full effekt. 10 miljoner ska sparas i år och minst 40 miljoner kronor 2010. Sedan kommunen antog sparprogrammet har inte kostnaderna minskat i önskad utsträckning. Nyligen fick en rad chefer en skriftlig varning för att de inte följt sparprogrammet. Ett av skälen var att timvikarier ersatt de tjänster som av sparskäl inte återbesatts.

En analys gjordes därför inför kommunstyrelsen sammanträde på tisdagen. Den visar att i september användes timvikarier motsvarande 104 årsarbetare.

Finns det möjlighet att spara på den summan?

– Det är en hög andel. Men timvikarier rycker in vid sjukdom. Jag kan inte säga att de inte behövs. Men samtidigt minskar sjukfrånvaron, säger kommunalrådet.

Om det stora antalet timvikarier är nödvändigt menar Bengt-Olov Eriksson att det är bättre med heltidsanställd personal. Kommunen ska titta närmare på hur det kommer sig att sparprogrammet inte ger önskad effekt. Jacob Hilding

Tel. 0293-126 68

jacob.hilding@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons