Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toabesök på randen till världskrig

Annons

Toaletten är fin med reklam för Göteborgskex, lampetter med guldfärg, landskapstavlor och en gästbok. Men inrättningen på macken i Öregrund är dessutom ett minibibliotek i svensk förkrigshistoria. Här finns dagstidningar från 1938, då orsmolnen hopade sig över Europa.

Under sommaren har jag försiktigt, försiktigt bläddrat i exemplaren, främst i sedan länge nedlagda Östhammars tidning.

10 maj 1938 rapporterade tidningen om de ”lysnade Hitlerdagarna i Rom”. Hitler hade mascherat sida vid sida med den intalienska kungen Victor Emanuel medan hans diktatorkollega Mussolini diskret höll sig i bakgrunden. Författaren till artikeln skriver att det inte är någon måtta på hyllningarna i italienska och tyska media men att han hoppas att mötet varit i fredens intrresse. Diktatorerna hade med hänsyn till Frankrike och England inte tagit upp inbördeskriget i Spanien och det var också för tidigt att analysera kuppen i Österike.

Allt i tidningen är inte världspolitik. En fruktansvärd tragedi har inträrffat på gården Braskerud i Solör i Norge. 28-årige sonen Björn blev framåt kvällen ”sinnesjuk” och dödade fyra människor bland annat sig egen far. Dramat slutade med att polis fick skjuta ihjäl mannen som också gick till attack med kniv och sårade fyra personer.

21 juni samma år handlar ÖT om en felmanöver på Nybroviken i Stockholm. Tre damer, namngivna och på bild, drunknar då bilen far i vattnet i stället för att lämna parkeringen åt rätt håll. Samma dag konstaterar tidningen om att hotande krigsmolm fördystrade veckoskiftet men att ”situationen var något förbättrad under måndagen”.

Så fortsätter min resa på randen till andra världskriget. Jag kan bara föreställa mig den tilltagande skräcken för dåtidens människor som följer nyhetsrapporteringen. Ingen kunde väl heller tro att världsledare kunde vara så idiotiska att de återigen drog igång ett storkrig...

Mer läsning

Annons