Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas unghästar ska bli travstjärnor

/

Varmblodsstoet Twist of Fate far förbi med svansen fladdrande i vinden. På kuskpallen sitter Tomas Rosén, en travtränare från Tierp som kör in unghästar.

Annons

– Målet är att träna upp en riktig vinnarhäst, säger han.

Treåringen Twist of Fate frustar och skrapar förväntansfullt med hovarna när Tomas Rosén spänner fast sele och sulky. För att lugna ned stoet trär han ett slags hätta över hennes öron – på så vis stängs en del av ljuden ute och hon stillnar något. Så är det dags. Först en lugn joggingtur innan Twist of Fate sträcker ut de fjädrande stegen på familjens hemgjorda travbana. Det går fort. Många varmblodshästar håller en standardfart på 65 kilometer i timmen under lopp.

– Hon har inte hunnit springa in så mycket pengar ännu, men vi får se hur det går på torsdag. Då ställer hon upp på travbanan i Gävle, säger Tomas Rosén.

Familjen Rosén har hållit till på Upplandsslätten vid Månkarbo i många år och Tomas Rosén ägnade sig länge åt amatörtrav. Hans föräldrar driver jordbruk på gården vilket ger gott om foder, men de har slutat att ha mjölkkor som tidigare. På 90-talet kvalificerade sig Tomas som proffskusk och tillsammans med sambon Camilla Johansson började han träna upp hästar åt andra. Men det är konkurrens på tränarmarknaden och bara i Tierpstrakten finns ytterligare ett par tränare.

– De flesta ägare vill fortfarande ha sina hästar hos välkända personer som har lyckats med andra hästar. Då samlas de bästa i de stallen och så får de ännu bättre rykte, förklarar Tomas.

För att nischa sig tränar Tomas Rosén sedan några år upp unghästar som aldrig varit i kontakt med tömmar eller sulky tidigare. I dag går 16 unghingstar på bete i en av hagarna och ett flertal ston i en annan. Så fort någon kommer innanför stängslet flockas de nyfiket runt besökaren, nosar och puffar. De går tillsammans i hagarna av en anledning. Hästar är flockdjur och när de börjar tränas upp är det bra om de får springa med sina kompisar. Det triggar tävlingslusten och förbereder dem för förhållandena på travbanan.

Inriktningen på unghästar har lett till att en del ägare låter sina djur vara kvar hos Tomas också efter att de är inkörda. Twist of Fate är en sådan häst. Och så småningom hoppas Tomas Rosén att hon eller någon annan av de äldre hästarna ska börja dra ifrån på banan och visa det där lilla extra.

– Men det betyder inte så mycket. Det här är mer en livsstil – man gör det för att man gillar sporten och djuren, säger Tomas Rosén.

Mer läsning

Annons