Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikbolag planerar biogasanläggning

/
  • AVGÅNG. För att få bränsle till regionalbussar i Uppsala län planerar Upplands lokaltrafik (UL) en biogasanläggning i Tierp.

Upplands Lokaltrafik (UL) funderar på att bygga en biogasanläggning i Tierp. Tanken är att flera sådana anläggningar i länet ska förse regionalbussarna med bränsle.

Annons

– Vi håller på med en genomförbarhetsstudie. Vi tittar på om vi kan engagera oss i produktion av biogas, säger Sture Jonsson, informationschef på UL.

Trafikbolaget vill framöver köra sina regionalbussar på biogas. Jonsson förklarar detta med att dem göra kollektivtrafiken mer miljövänlig och komma bort från oljeberoendet. I Uppsala kör Gamla Uppsala buss sina stadsbussar på biogas, men den gasen räcker inte till UL:s bussar.

Varför vill ni lägga en biogasanläggning just i Tierp?

– Det är en ganska bra strategisk plats i den delen av länet.

UL räknar med att det behövs 4-5 anläggningar runt om i länet för att få fram tillräckligt mycket biogas. Andra tänkta platser är Östhammar, Enköping och Uppsalatrakten. Jonsson menar dock att det kan tillkomma andra lämpliga orter under resans gång.

Det finns inga detaljer hur en anläggning i Tierps skulle drivas.

– Vi har inte inlett några lokala diskussioner om vilka som ska leverera rötmaterial, om man nu ska använda detta.

Studien ska vara klar någon gång i början på nästa år. Några siffror på vad satsningen skulle kosta eller beslut om investeringen finns ännu inte.

– Först måste det till en bolagsstämma för att ändra bolagsordningen. Den säger i dag att vi enbart ska syssla med kollektivtrafik.

Mer läsning

Annons