Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre vid maktens bord

/
  • TOPPTRION. De rödgröna har enats om styret av Tierps kommun kommande fyra år. Urban Blomster (V), kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) och Håkan Thomsson (MP) är alla nöjda med resultatet av förhandlingarna efter valet.

Ett historiskt samarbete om makten i Tierps kommun. Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet har enats om styret de närmaste fyra åren.

Annons

– För oss är det här en stor sak. Vi går mot ett rödgrönare Tierp, sade Håkan Thomsson (MP) på fredagen.

Allt gammalt groll var som bortblåst när de rödgröna partierna i Tierps kommun kallade till presskonferens för att presentera sin politik för de närmaste fyra åren.

Med i plattformen för mandatperioden finns väntade förslag från valrörelsen – som att kommunens deltidare ska erbjudas heltidsarbete och att trygghetsboenden för äldre ska byggas.

Inga överraskningar

Några överraskningar eller större investeringar likt förra mandatperiodens badhusbygge finns inte med.

– Aspenbadet är en historiskt stor satsning. Några sådana jättesatsningar är inte aktuella just nu, sade kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S).

Urban Blomster (V) betonade att mycket kan hända under de kommande fyra åren.

– Vi kommer att diskutera investeringar under mandatperioden, sade han.

Mer likheter än skillnader

Eriksson, Blomster och Thomsson ser mer likheter än skillnader mellan sina partier – och partierna har hittat en samsyn på en rad områden.

Även i potentiella trätofrågor har de enats – som synen på den framväxande motorarenan utanför Tierp och i frågan om skatten ska höjas.

Motorarenan viktigast just nu

– Motorarenan är en av de viktigaste frågorna just nu. Att det går i lås är angeläget. Man håller på med en miljökonsekvensbeskrivning och det måste fungera även i den aspekten, sade Håkan Thomsson.

När det gäller en skattehöjning har Socialdemokraterna varit mer tveksamma än V och MP.

– Jag ser inget sådant behov de närmaste åren, sade Bengt-Olov Eriksson, som dock öppnar för att läget kan förändras.

– Det kan komma en situation där vi måste trygga välfärden, fyllde Urban Blomster i.

Det färska samarbetet innebär att Tierps kommun styrs av en starkare majoritet än på länge. De tre partierna har tillsammans 27 av 49 mandat i kommunfullmäktige.

Stabilare

– Det kommer att bli stabilare. Kartan är annorlunda i dag. De borgerliga partierna har bildat en allians. Tidigare har alla uppträtt som olika partier. Då var det lättare att styra i minoritet.

I samarbetet ingår som Arbetarbladet tidigare berättat att Socialdemokraterna ger en varsin plats i kommunstyrelsen till Miljöpartiet och Vänsterpartiet samt att de får representanter i samtliga utskott.

Mer läsning

Annons