Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnbrödsbak i Ullfors

/
  • Gammal och ung. Britt Pagard hjälper Alva och Cornelia Tegnér baka sitt första tunnbröd. Det är roligt tycker dom.
  • Rent. Johan Pagard rakar ved och glöd åt sidorna och gör en ren häll i mitten av ugnen.
  • Varmt. Välkommen in i värmen i Ullfors bagarstuga. Kamilla Pagard och Frida Sandkvist står och svalkar sig. 
  • Hängs. När tunnbrödet är färdigt hängs  det i upp i taket av Jonny Larsson, Johan Pagard och Erik Pagard.

Traditionerna lever i det gamla vallonbruket i Ullfors.
Tidigt på lördagmorgonen samlades gammal som ung för årets tunnbrödsbak i Bagarstugan i Ullfors utanför Tierp.

Annons

nyheter.

Ugnen eldas med den medhavda veden, den ska bli riktigt varn och behöver rikligt med glöd för att grädda tunnbröden som börjar kavlas ut på borden runt om i den lilla stugan. Värmen stiger i stugan medan elden förvandlas till glöd.

Johan Pagard vet hur man rakar glöden åt sidorna, för att skapa en ren häll och ge utrymme åt brödkakorna som redan ligger och väntar. Snart åker den första brödkakan in.

– Det går snabbt på slutet, säger Johan, så då gäller det att hänga med.

Han spanar in i ugnen på den första brödkakan, han tar ut den en sväng för att inspektera den, men den är inte riktigt färdig, så den åker tillbaka in igen.

Systrarna Alva och Cornelia Tegnér har kommit från Gävle för att baka tunnbröd för första gången, det är roligt, tycker dom. De fick smaka tunnbrödet förra året, när pappa hade bakat, så i år ville de baka själva.

De håller i varsitt handtag på kaveln när de kavlar ut degen, först med den släta kaveln, sen med den gropiga. När det är dags för att lägga på kakformen så hjälps de naturligtvis åt.

Britt Pagard är ordförande i Ullforsgruppen. Hon berättar att bagarstugan reparerades 2008 och invigdes på nytt med hjälp av kulturmedel från Länsstyrelsen och engagemanget från Ullforsgruppen.

– I dag pågår det aktiviteter under hela året i det gamla vallonbruket i Ullfors, berättar hon. Bagarstugan kan man hyra för att baka sitt eget bröd.

– All utrustning finns här, det enda man behöver ta med sig är ingredienserna och veden till ugnen, påpekar hon.

– Det går bra att få hjälp med att komma igång, vi visar hur ugnen fungerar och var allting finns, sen får man sköta sig själv här inne, fortsätter hon.

Det luktar nybakat. De färdiggräddade brödkakorna hopar sig utanför ugnen och har hunnit svalna. Nu är det dags att hänga upp dem i taket.

– Det gjorde man förr i världen för att inte hungriga barnfingar och eventuella möss skulle kunnna nå dem, säger Britt.

Barnen står och tittar på när de färdiga kakorna träs upp och hängs i taket. De lite brända eller trasiga kakorna får man smaka och smöret smälter gott, precis innan man hinner få in brödet i munnen.

Ett av barnen frågar varför det hänger en liten påse med vatten i taket. Britt svarar, att det sägs att det håller flugorna borta.

– Hur det nu kan fungera, fortsätter hon, men några flugor har vi ju inte här, säger hon, med ett leende på läpparna.

Det blir dags för lunch, då tar man ett avbrott i tunnbrödbaket för att grädda ett antal långpannor med pizza. Det blir uppskattat. I gemenskapen och värmen i den svagt upplysta bagarstugan sätter sig alla en stund runt det gamla träbordet och äter nygräddad pizza.

Lena Hådal

Mer läsning

Annons