Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Unga riddare dubbades i kyrkan

/

Elever från Aspenskolan i Tierp dubbades på måndagskvällen till riddare efter att gått i riddarskola.

Annons

En femteklass från Aspenskolan har under vårterminens början gått i Riddarskola. Det är Svenska kyrkan som håller i utbildningen och den handlar om värdegrunder. På måndagskvällen var det avslutning på riddarskolan i Nathanaelskyrkan och eleverna blev där dubbade till riddare. Med häst och vagn följda utav riddare i rustning anlände eleverna till kyrkan, och med sköldar gjorda av papp i handen tågade de in för att ha avslutning.

En av ledarna och ansvarig för Riddarskolan Johan J:son Ljung berättade om värdegrunderna de lärt sig, i form av fem olikfärgade stenar. Där den första, vita stenen är tålamodets sten.

– Och hur var det vi tränade på vårt tålamod kommer ni ihåg? frågade Johan J:son Ljung, eleverna.

– Vi byggde korthus! svarade de blivande riddarna.

Fyra stycken ensamkommande flyktingbarn var inbjudna och de berättade om sin flykt och sina liv nu när de bor och går i skolan i Tierp.

De unga riddarna lyssnade intresserat.

En av uppgifterna det haft på Riddarskolan var att fundera på hur det skulle vara att komma till ett främmande land utan sin familj. Då ritade eleverna hjärtan med budskap som de nu passade på att överlämnade i kyrkan. På ett hjärta stod det " Du är inte ensam, din familj finns i ditt hjärta".

Till sist i en högtidlig ceremoni i kyrkan så knäböjde eleverna och de blev dubbade. Sen var det gästabuds dags med en mat bit på Nathanaelsgården.

Kring ett runt bord med riddare, sitter Amanda Eriksson, Molly Nyström, Stacy Windy Ineza och Jonna Eriksson Ring alla nu riddare i "St:Eriks Ring".

– På Riddarskolan lärde vi oss hur man ska vara som vän och att man är viktig som man är. Att man ska tro på sig själv, berättar de.

Riddarskolan har funnits i åtta år.

Läs också: Tornerspel

Läs också: Förr var idrott tråkigt

Mer läsning