Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två sjuksköterskor i Tierps kommun Lex Maria-anmäls

Två sjuksköterskor inom Tierps kommun är Lex Maria-anmälda till socialstyrelsen.
De tog inte prover eller tillkallade läkare då de fann en äldre kvinna okontaktbar.

Annons

Kvinnan påträffades på morgonen 26 april. Tillståndet försämrades och kvinnan avled i juni som en följd av epilepsianfall med medvetandesänkning. Anmälan gäller om sjuksköterskorna handlat fel.

Kvinnan, som led av diabetes och epilepsi, hade tidigare haft krampanfall men den här gången fanns det inga tecken på ett sådant. Dagsjuksköterskor konstaterade att kvinnan inte gick att väcka, att hon andades lugnt och hade stadig puls. De bedömde det ändå som ett förmodat krampanfall. Sköterskorna läste inte kvinnans journal. De tog varken blodtryck eller kontrollerade sockervärdet. Inte heller kontaktades läkare eller någon uppföljning planerades in. Personalen ombeds bara hålla koll på patienten och ta kontakt vid behov.

Lex Maria-anmälan har gjorts av Susanne Ahlman, medicinskt ansvarig sjuksköterska inom kommunen. Socialstyrelsen ska bedöma om det finns något systemfel inom vården. De kan även göra en anmälan till sjukvårdens ansvarnämnd rörande enskild vårdpersonal. En sådan anmälan kan också anhöriga göra.

Mer läsning

Annons