Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas se över värme på bussar efter klagomål

/
  • ÖVERSYN. Ett par av Nobinas bussar lämnar järnvägsstationen i Tierp. Nu ska bussbolaget se över standarden i bussarna.

Nobina ska se över värmesystemen i bussarna innan vintern kommer.
Bakgrunden är klagomål från resenärer i Uppsala län.
Det rör sig bland annat om linje 821 mellan Tierp och Uppsala.

Annons

– I augusti kom det in en del klagomål på 821:an. Bussarna var varma. Det var också trasiga säten och saker som inte fungerade, säger Sture Jonsson, informationschef på Upplands Lokaltrafik (UL) med ansvar för busstrafiken i länet.

Nobina ska nu genomföra en åtgärdsplan för bussarna, där kontroll av värmesystemen är en del. UL kommer att göra noggranna kontroller så att bussbolaget följer planen.

Lägre krav på Nobina

På linje 804 mellan Uppsala och Västerås har bekvämligheten i bussarna blivit sämre. Det beror på att Nobina vann en tillfällig upphandling med lägre krav.

– Linjen kördes tidigare av KR Trafik som hade nya bussar.

För att bussbolag skulle slippa dyra investeringar för en kortare tid valde UL att hålla kvar vid mildare krav. Därför tillåts just nu bussar som inte har bälten eller klimatanläggning. Den ettåriga bussupphandlingen blev resultatet av att den stora upphandlingen avbröts på grund av en läcka.

Tioårsavtalet klart till hösten

Nobina kör flertalet bussar i Tierps och Älvkarleby kommuner. Det rör sig exempelvis om bussar mellan Tierp och Söderfors, Tierp och Skutskär och Skutskär och Gävle. Det tioåriga bussavtalet blir klart under hösten.

Mer läsning

Annons