Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydlighet ska ge bättre vård

/
  • SKILLNADER. Många drar sig för att söka vård då inte de inte vet vart de ska vända sig. ”Det är en stor skillnad mellan Sverige och andar länder. Där går man och ställer sig i en kö när man mår dåligt. Många är inte vana vid att boka tid och behöva vänta på provresultat”, säger landstingsrådet Ismail Kalim.

Bättre utnyttjande av tolk vid besök på vårdcentraler och tydligare information till nyanlända flyktingar. Det pekade landstingsrådet Ismail Kalim (FP) på när han besökte Integrationsföreningen IS Tierp.

Annons

– Det är otroligt bra att sådana här föreningar finns. Det underlättar väldigt i integrationsprocessen, säger Ismail Kalim.

IS Tierp hade bjudit in Uppsalas landstingsråd Ismail Kalim, som även är ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Han informerade om hur landstinget arbetar för att främja integration och förbättra vården för asylsökande.

– Sedan 2007 har vi ett nytt utskott som koncentrerar sig på integrationsfrågor och sedan dess har vi märkt en avsevärd förbättring, säger Ismail Kalim.

Det han främst syftar på är bättre informationsspridning till nyanlända flyktingar. Informationen ska finnas på flera språk och spridas via flera kanaler. Bland annat genom besök som det hos IS Tierp.

– Många drar sig för att söka vård och det är oerhört viktigt att patienterna hamnar rätt från början. Det minskar både patienternas lidande och leder till att landstinget får minskade utgifter.

En nyhet är att landstinget sedan årsskiftet 2009 betalar ut en större ersättning per besök till vårdcentraler som använder sig av tolk.

– Det är självklart att vårdcentralerna ska få en högre ersättning för sådana besök, då det tar mer tid i anspråk. Det är en morot till vårdcentralerna, så att man i större utsträckning använder tolk istället för att låta anhöriga tolka, säger Ismail Kalim.

– Det kan vara svårt att få tolkarna att åka mellan Uppsala och Tierp för en halvtimmes jobb. Men det finns alltid möjlighet att använda sig av telefontolk.

Med på träffen fanns bland annat Justin Nkurunziza, som bott i Sverige i fem år. Han intygar att det i början var svårt att hitta rätt och göra sig förstådd.

– Det var svårt med språket. Men jag har inte använt mig så mycket av tolk, det finns ändå en risk att det blir fel och att läkaren missförstår, säger han.

Sven Eriksson, ordförande i IS Tierp, bjöd in landstingsrådet just för att han ville få ut information om det svenska sjukvårdssystemet.

– Tyvärr blev det en väldigt dålig uppslutning, så det var lite synd. Om jag blev sjuk i Bagdad skulle jag ju inte ha en aning om vart jag skulle vända mig, säger han.

Mer läsning

Annons