Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga tränasför att stoppa mobbningoch droger

/
  • NY METOD FÖR UNGA. Pernilla Starck berättade för konferensdeltagarna om SET-metoden, där ungdomar får träna sin sociala och känslomässiga förmåga. I mitten drogsamordnaren Lars Öhman som är med och inför metoden i Tierps skolor.

Nästa höst införs en metod i Tierps skolor där barn och ungdomarnas sociala och känslomässiga förmåga utvecklas.


Metoden kallad SET (social och emotionell träning) motverkar både droganvändande och mobbning.

Annons

– Elevers förhållningssätt gentemot livet tränas. Att de ska våga säga nej. Det rör problemområden som självskador, mobbning, droganvändning och för tidig sexdebut, berättar Lars Öhman, drogsamordnare i Tierps och Älvkarleby kommuner.

– Elever från förskoleklass till nian ska få träningen en timme i veckan. Vi ska under våren utbilda 35 handledare.

Metoden presenterades i går på en konferens i Borgenkyrkan i Tierp där ett 90-tal politiker, skolledare och elevvårdspersonal från de båda norduppländska kommunerna deltog.

Pernilla Starck, som utbildar handledare i SET, berättade att användandet av metoden på svenska skolor visar på gott resultat vid en utvärdering.

– Efter två år hade eleverna blivit mindre aggressiva och det psykiska välmåendet var bättre. Det var positiva effekter på mobbning, stress, skoltrivsel och självkännedom. Det häftigaste är att effekterna är ännu bättre efter fem år, så det gäller att fortsätta träningen.

– Jag hoppas att det visar sig i ANT-undervisningen (alkohol, narkotika och tobak) och Liv och hälsa ung 2009, svarar Lars Öhman.

Också föräldrar ska engageras i det förebyggande arbetet. Då används en annan metod.

– Vi tar 20–30 minuter av ett föräldramöte. Det kan handla om föräldrars inställning till ungdomars drickande. Dessutom finns copeutbildningar där föräldrar stärks i sin roll, säger Öhman.

Mer läsning

Annons