Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar skildrar sin egen vardag på film

/
  • GER REGI. ”Gör nu precis som på en vanlig fest”, uppmuntrar Ulrika Hillerstig. Lyssnar gör Fredrik Forsberg (med dunken), Victor Persson och Kristoffer Pettersson.
  • MANUSFÖRFATTANDE. Victor Persson, Alice Lewin, Ulrika Hillerstig, Ida Löfgren och Angelica Nyberg diskuterar handlingen i filmen. Kristofer Pettersson vandrar i bakgrunden.

Tolv ungdomar i Tierp spelar in en film om deras utsatta värld.
Fester, klotter och trasslig hemmiljö ingår i handlingen.
Filmen ska visas för elever, föräldrar och politiker.

Annons

– Det här visar en vanlig dag i en ungdoms liv och bygger på deltagarnas egna erfarenheter, Vi ska också lägga dit intervjuer där vi berättar om olika instanser där unga kan få hjälp, säger ungdomspolisen Ulrika Hillerstig i BUS-projektet.

Vid ett bord i allaktivitetshuset växer manuset fram. Ungdomarna och Hillerstig grunnar på en festscen. De kommer på att det ska bli bråk mellan två killar om en tjej.

– Vad då att jag ”var” med den andra kille helgen innan, jag framställs ju som en hora, utbrister Moa Morrison.

Hon får förslaget att den ena killen ska komma fram och massera henne. Något hon avärdar med orden ”det går inte jag är så kittlig”.

– Borde det inte vara lite sliskigare, med kladdande, föreslår Anders Gejke, Film i Uppland, som är med som expert.

Han betonar vikten av att de exakt bestämmer vem som ska säga vad i filmen och vad var och en ska göra.

– Det var en annan sak när vi spelade in en scen med hustrumisshandel. Då var det två personer som agerade och en är utbildad skådis, Johan Jansson.

I filmen agerar också polis och ambulans, de griper in efter slagsmålet.

Festscenen spelas in i en lägenhet på Grevegatan. Det är hembränt på bordet, killar som peppar varandra att ”svepa” och tjejer som undrar vem som släppte in töntarna på festen.

Deltagande ungdomar har också egna idéer om vad de vill göra för att killar och tjejer inte ska hamna i droger och kriminalitet.

– Jag såg en film om KRIS som hjälper fångar när de kommer ut ur fängelse. Jag skulle vilja starta en grupp för ungdomar så att de inte hamnar i kriminalitet, säger Joakim Eriksson.

– Och jag vill starta ett gym, berättar Fredrik Forsberg.

BUS-projektet syftar till att hjälpa utsatta ungdomar. Deltar gör kommunen, polisen och barn- och ungdomspsyk. Det finns ett nätverk av ungdomar inom projektet som spelar in filmen och som också träffar politiker.

Mer läsning

Annons