Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomstjänst för 15-årig kille

65 timmars ungdomstjänst och skadestånd på 15 000 kronor. Det blev domen för den 15-årige kille från Tierp som misshandlat en 17-årig kille med järnrör.

Annons

Det var i mars i år som misshandeln inträffade på Aspenskolan i Tierp.

De två tonåringarna hade varit hos rektorn på grund av en konflikt mellan dem. Efter mötet råkar de i bråk med varandra i korridoren varpå 15-åringen går iväg och hämtar ett järnrör ur sitt skåp. Han springer efter 17-åringen och slår honom flera gånger varav ett slag träffar huvudet.

15-åringen har hävdat att 17-åringen hade en kniv - uppgifter som tingsrätten inte finner styrkta i den utredning som gjorts. Utredningen pekar dock på att det legat en konflikt mellan de två killarna. 17-åringen ska vid ett flertal tillfällen ha uppträtt olämpligt mot 15-åringen. Bland annat ska han ha gjort rasistiska uttalanden när han besökt skolan. Vilken omfattning det ska ha skett är oklart.

Den åtalade 15-åringen ansåg att 17-åringen var medvållande mot bakgrund av den konflikt som råder. Tingsrätten gör dock inte samma bedömning. De anser att misshandeln ska bedömas som grov då 15-åringen använt sig av ett tillhygge av järn och att misshandeln inte varit en impulshandling. Att skadorna inte blev mer omfattande bedömer tingsrätten som ren tillfällighet.

15-åringen döms till 65 timmars ungdomstjänst. Han ska dessutom betala ett skadestånd på 15 000 kronor för kränkning och 2 000 kronor för sveda och värk.

Inledningsvis var pappan till 15-åringen misstänkt för medhjälp vid misshandeln. Förundersökningen har lagts ned och han är inte längre misstänkt för något brott.

Mer läsning

Annons