Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning ska bevara kompetensen i Tierp

/
  • UTBILDNING. ”Innan utbildningen gör vi en kompetensbedömning. Då ser vi vad personen kan och vilka kunskaper som kan behövas i framtiden”, säger Lars Irenéus.

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot Tierps industriföretag.
Nu satsar arbetsförmedlingen på vidareutbildning för personer som förlorat sina jobb.

Annons

Syftet är att bygga på redan befintlig kompetens och att stärka den arbetssökandes konkurrenskraft på marknaden. Till viss del är också förhoppningen att kunna behålla kompetensen lokalt.

– De som i dag blir arbetslösa är yrkesmän som kan sitt jobb. Finner vi inget lämpligt arbete så har vi funderat på hur vi ska möta det. Ett sätt är då att bygga på deras kompetens så att man är på tå den dagen det vänder, säger Lars Irenéus, arbetsförmedlingschef i Tierp.

Utbildningarna sker i samarbete med Teknikcentrum i Gimo och vänder sig främst till personer som blivit av med sina jobb inom industrin. Joachim Westlund hade jobbat som CNC-operatör på Atlas Copco i drygt tre år då han fick besked om uppsägning. I går var han en av de första som drog igång utbildningen.

– Det här verkar väldigt bra. Jag får lära mig nya saker och känner inte att jag behöver sitta och repetera sånt som jag redan kan, säger han.

Joachim Westlunds förhoppningar att få ett nytt jobb inom en snar framtid är låga. Han ser ingen ljusning på arbetsmarknaden och är därför positiv till sin nya utbildning, som till att börja med sträcker sig över en åttaveckorsperiod.

– Det ökar absolut mina chanser att få jobb när det vänder uppåt igen.

Lars Irenéus menar att det blir en utmaning att ta till vara på den långa arbetslivserfarenheten som många har. Som exempel tar han någon som har jobbat som CNC-operatör under 20 års tid. Under den tiden har det hunnit komma mycket ny teknik och nya maskiner, som kanske inte använts på just den arbetsplatsen. Utbildningen blir då en möjlighet att komma ifatt och bredda kompetensen.

– Ja, men det vet man ju aldrig. Ingen vet när det vänder men hellre det här alternativet än ingenting alls.

– Ja, naturligtvis är det så. A-kasseklockan tickar på för alla som är arbetslösa.

Mer läsning

Annons