Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning mot polis lades ned

/
  • UPPRÄTTELSE. Mamman till tonåringen är inte nöjd med beslutet att lägga ned förundersökningen. Samtidigt ser hon det som en delseger då polisen inte sysslar med utredningar längre, samt att åklagaren sagt att fel har begåtts även om de var av ringa art.

En polis i Uppland gjorde fel vid förhör med en tonåring.

Flera poliskollegor och tonåringens mamma anmälde polisen för tjänstefel.

Annons

Men nu har förundersökningen lagts ned.

En polis från Uppland förhörde en tonåring utan målsman eller advokat närvarande. Förhören lästes aldrig upp och godkändes av tonåringen. Enligt mamman ska polisen dessutom ha skrivit saker i förhöret som tonåringen aldrig ska ha sagt.

– Har man gjort fel ska man rätta till det. Poliser måste också tålas att granskas, säger mamman.

Utredningen lades ned utan att polisen hördes. Chefsåklagare Per Lind, vid Riksenheten för polismål, ansåg inte att det behövdes då han bedömde att polisen inte gjort sig skyldig till brott.

– Även om det har gjorts fel som kan ifrågasättas fordras det att man gör mycket fel för att det ska räcka till att väcka åtal för tjänstefel, säger Lind.

Den anmälda polisen jobbar inte längre med utredningar som rör ungdomar.

– Jag visste inte om att jag var anmäld och vet inte vilket ärende det gäller så jag kan inte kommentera det. Men min åsikt är att det är viktigt att myndigheters arbete utreds och granskas särskilt när det gäller barn och ungdomar, säger polisen.

Ärendet kommer nu att lämnas över till polismyndigheten i Uppsala som beslutar om polisen ska få eventuella disciplinära påföljder.

Polisens chef kände inte till anmälningarna och kan inte kommentera innehållet. Däremot säger han att målsman alltid ska underrättas när en ungdom grips – sedan är det upp till målsman om denne vill närvara vid förhör. Han betonar samtidigt att ungdomarna har rätt till försvarare – men att även där kan målsmannen bestämma om det behövs.

– Sen kan det finnas fall där det inte är lämpligt att föräldrarna är med men då tar man med någon från socialtjänsten och en försvarare.

Mer läsning

Annons