Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V vill bevara skolan genom höjd skatt

/
  • centralskolan värd höjd skatt. Vänsterpartiet menar att en stor del av väljarna hellre ser höjd skatt än besparingar i skolan.
  • VILL DISKUTERA. Vänsterpartiets gruppledare Urban Blomster vill diskutera en skattehöjning med kommuninvånarna.

Vänsterpartiet vill i ett utspel höja skatten i Tierps kommun.
Hur mycket vill partiet diskutera med samarbetspartnern Socialdemokraterna.
Men styrande S avvisar tanken.

Annons

Vänsterpartiets gruppledare Urban Blomster poängterar att de ställer sig bakom tjänstemännens sparpaket. Han menar emellertid att det behövs en skattehöjning 2010 för att klara standarden i välfärden. Blomster tror att en stor del av väljarna vill se en skattehöjning för att minska effekterna på skolan och äldreomsorg.

– Via hemsidan och flygblad. I en omröstning på vår lokala hemsida säger 90 procent ja till höjd skatt. Vi har redan gjort upp med Socialdemokraterna om sparpaketet, hoppas de går med på en skattehöjning i höst, säger Urban Blomster.

Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) avvisar dock bestämt den tanken.

– Vi tycker i första hand att man ska klara ekonomin utan en skattehöjning. En sådan skulle drabbas alla som mist jobbet på Atlas eller fått lönesänkningar. Det är statsskatten i så fall som behöver justeras, säger Bengt-Olov Eriksson som samtidigt poängterar att partiet alltid är öppna för en dialog.

I den enkät som Arbetarbladet nyligen gjorde sade Miljöpartiet och Kristdemokraterna ja till en skattehöjning. Folkpartiet kunde tänka sig åtgärden om läget förvärrades. Sverigedemokraterna menade att en skattehöjning var bättre än neddragning i skolan.

Moderaterna och Centern avvisade tanken. De båda partierna påpekade att skatten i så fall behövde höjas med 1–2 kronor.

Moderaterna menade att en sådan höjning är kontraproduktiv då människor får mindre pengar att konsumera. Centern poängterade att en skattehöjning slår extra hårt mot hushåll med dålig ekonomi, då de också drabbas av effektivisering av den kommunala verksamheten.

Mer läsning

Annons