Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska ni göra i Österbybruk?

/
  • RUSTNING. Så här såg det ut 2004 när rustningen av vallonsmedjan i Österbybruk inleddes. På bilden hjälper eldsjälen Göran Berglund till att lyfta ur det gamla vattenhjulet.
  • Agneta Gille.

Hallå där, Agneta Gille (S) som ihop med sina partikollegor i riksdagens kulturutskott besöker Österbybruks herrgårdsområde under torsdag-fredag.

Annons

– Vi ska få information från Liljeforsstiftelsen som driver herrgården och Vallonbruk i Uppland. Liljeforsstiftelsen ska berätta om hur man bevarar en kulturskatt eller kulturbygd som Österbybruk.

Hur ska ni använda det ni får fram i utskottet?

– Vi kan agera gentemot regeringen som ansvarar för pengarna till Statens Fastighetsverk och styr om de kan ta över byggnaderna eller inte. Vi blir nu fler i kulturutskottet som kan driva frågan och vi har också ordföranden i form av Berit Högman.

Varför ska man skjuta till pengar just till Österbyområdet?

– Det är oerhört viktigt att vi ser till att kulturbygder bevaras för eftervärlden. Här finns världens äldsta bevarade smedja. Sedan är området som sådant unikt. Likheten finns med Lövstabruk där Statens Fastighetsverk äger byggnaderna.

Pratar du inte i egen sak då du kommer från Österbybruk?

– Det är det som är styrkan, jag känner till bygden. Det måste till eldsjälar.

Ska ni göra något roligt under besöket?

– Jag tror att vi ska höra om spöken på herrgården eftersom vi ska sova över på Gammel Tammen. Om nu spöket där tillåter det.

Mer läsning

Annons