Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägkaos – och mer snö att vänta

Tre dygns snöande och blåst har skapat kaos i Tierps kommun.
Hemtjänsten tvingas åka bandvagn för att nå alla gamla.
Plogbilarna kör dygnet runt. Bärgarna hinner inte mer än dra upp en bil så kommer rapporter om ytterligare bilar i dike.

Annons

– Det är ett rent helvete, säger Sölve Andersson, som bärgat bilar i 41 år.

Hans tre bärgningsbilar har gått i ett över hela kommunen sedan stormen drog in. Personbilar, lastbilar och bussar har kört av de igendrivna vägarna.

– Det har både varit på E 4 och på småvägarna. Sen är det många som har fått hjälp av traktorer, berättar Sölve Andersson som inte kan förstå varför folk ska ut på vägarna i det här vädret.

Han känner inte till att någon har skadat sig vid avåkningarna – en bild som polisen också ger. Enligt Niklas Hållqvist, närpolischef i Tierp, har det inte rapporterats om några allvarliga olyckor. Det stora problem han haft har varit att få de anställda till arbetet.

I Skärplinge tvingades hemtjänstens personal ta hjälp av en bandvagn för att ta sig ut till de gamla. Det var ett måste för att ta sig fram på måndagsförmiddagen. Under dagen gick det dock lättare, men bandvagnen stod redo inför tisdagsnatten.

– Vi insåg ganska tidigt att vi inte skulle ta oss ut till våra 40–45 kunder utan räddningstjänstens hjälp. Men med deras insats har det gått förhållandevis bra och vi har allt under kontroll, säger Margareta Tapper som är chef för hemtjänsten i Skärplinge.

Även Vägverket är förberedda inför ytterligare oväder kommande dygn.

De har tagit in extraresurser och lagt om schemat för sin personal.

– Vi kör med fulla resurser och är inne på vårt tredje dygn. Vi har 25 enheter igång på 80 mil väg, berättar Dan Flykt, jourhavande vägmästare.

Plogbilarna går dygnet runt. Flykt tycker att plogningsarbetet har gått bra även om blåsten har försvårat för dem.

– Vägarna är farbara, men det är som en färsvara där plogbilarna dragit fram. De driver igen på en gång. Det är en tuff uppgift, men vi har det under kontroll.

Björn Retz, chef för parkavdelningen vid Tierps kommun tror att det dröjer en vecka innan de har fått bort alla snö från gång- och cykelvägar.

– Vi vet inte var vi ska göra med all snö. Det viktigaste är att hålla vägarna öppna, gång- och cykelvägarna får vi ta sen.

Mer läsning

Annons