Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomnar flyktingar med fika och leksaker

/

Asylboendet i Älby herrgård har fyllts av flyktingar från Syrien.
Nu vill folk i trakten hjälpa till – och besöker därför boendet på söndag.
– Dom måste känna sig välkomna, säger Karolina Larsson.

Annons

I slutet av förra veckan kom nyheten om ett asylboende i Älby och planer på fler boenden i Tierps kommun. Snart märkte Karolina Larsson från Tobo att främlingsfientlighet bubblade på lokala facebook-sidor och bestämde sig därför för att starta en egen grupp.

Nu en vecka senare har hennes grupp "Vi som välkomnar flyktingar i Tierps kommun" fått ett hundratal medlemmar och i sin tur lett till initiativet att besöka asylboendet i Älby herrgård under söndagen.

– Jag startade gruppen för att jag kände att något måste göras. Dom måste känna sig välkomna. Gensvaret har varit fantastiskt. Nu är jag inte längre arg över de hemska kommentarerna, säger Karolina Larsson.

På söndag klockan två kommer ungefär 20 personer besöka herrgården och ta med sig hembakt fika, kläder, skor och leksaker.

En av de som ska dit och besöka asylboendet är Lotta Hylla. Hon bor precis i närheten och har skött kontakten med ägarna inför besöket. Asylboendet är redan fullt, 153 personer ska bo där, alltifrån barn från fem månader till vuxna.

Lotta Hylla är väldigt positiv till sina nya grannar.

– Jag tänker hur jag själv skulle vilja bli mottagen om det var jag som flydde. Det är jätteviktigt att visa medmänsklighet och kärlek.

Maria Bernäng och hennes familj har bakat inför besöket. Alla i familjen följer med på söndag.

– Det känns jätteviktigt, det är så mycket negativt som florerar. Då blir det extra viktigt att möta med glädje och respekt.

Med på besöket följer även två kommunanställda på Kultur och fritid i Tierp.

Ann-Cathrin Larsson är ordförande för Rädda barnen i Tierp. Hon hoppas att intresset kan utformas till ett långsiktigt engagemang.

– Jag är jätteglad över det här otroliga engagemanget. Jag hoppas att det ska bli något mer, så att det på sikt även kan gynna även andra utsatta grupper än flyktingar och asylsökande.

Mer läsning

Annons