Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdchef: ”Man funderar vad vi håller på med”

/
  • BELASTNING. Oppositions-landstingssrådet Börje Wennberg (S) säger att det också är en belastning för Akademiska sjukhuset när patienter körs in dit i onödan.

– Man funderar vad vi håller på med. Det är inte tänkt att det ska fungera så här.

Det säger Barbro Nordström, chefsläkare inom primärvården, om 100-åringen som skjutsades 16 mil i ambulans för att få allergi-tabletter.

Annons

Arbetarbladet berättade i torsdagstidningen om snart 100-åriga Signe Broström som i söndags transporterades från Wesslandia i Karlholmsbruk till Uppsala för att få allergitabletter och en annan sorts penicillin. Något som upprör dottern Eva Kjell, som menar att det både var inhumant och slöseri med ekonomiska resurser att inte hämta medicinen i närliggande Tierps vårdcentral. Eller till och med på boendet.

Ska utredas

Kommunen och landstinget ska nu utreda det inträffade.

– Självklart ska vi ta reda på vad som hände i det enskilda fallet. Rent allmänt reagerar jag med lika stor gapande mun som du, säger Barbro Nordström, som har det övergripande ansvaret för den jourläkare som ordinerade resan till Akademiska sjukhuset.

– Det är självklart inte humant och ekonomiskt när hjälpen kan finnas på vårdboendet: Vi måste införa ännu bättre rutiner.

Börje Wennberg (S), oppositionslandstingsråd från Tierp, säger att han inte kan göra någon medicinsk bedömning.

– Men generellt sett ska det inte gå till så här med gamla, sjuka personer med kända diagnoser.

”Måste kunna få vård i Tierp”

Han menar att de måste kunna få vård på Tierps vårdcentrum som är en större enhet med inarbetade läkare och akutmottagning. Wennberg säger att händelsen går emot den närvård som regerande borgerliga partier och de röd-gröna vill genomföra i länet. Något som skulle ge mer vård på hemmaplan för äldre människor.

– Jag har full förståelse för dotterns reaktioner. Närvårdssamarbetet mellan kommuner och landsting måste komma igång. Först och främst måste det till en tydlig ledning.

Alla tjänar på det

Wennberg säger att inte bara åldringarna tjänar på att vården ges på hemmaplan.

– De obstruerar de som har akut behov av vård. Om det ligger gamla människor överallt krävs det tillsyn. De gamla kanske inte säger så mycket men anhöriga kan bli irriterade och då måste personalen ta hand om det.

Mer läsning

Annons