Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vården konkurrerar inte på lika villkor”

Sjukvården är en del av marknaden – men den offentliga hänger inte med.
Det menar chefen för Tierps vårdcentral, som väljer att börja jobba åt en privat vårdgivare.

Annons

– Om vi köper labbtjänster från Akademiska sjukhuset betalar vi mer än de privata vårdgivarna, som pressat priserna. Även om jag förstår att ”Ackis” behöver pengarna så går det inte att konkurrera med den privata vården om vi inte har lika villkor. Det här är löst nu, men ett typiskt exempel, säger Annika Gudmundsson.

Som Arbetarbladet tidigare berättat väljer hon att sluta efter sju år som chef vid Tierps vårdcentral. I stället börjar hon som läkare vid en privat vårdcentral på Arlanda.

Stora besparingar

Under de sju åren har sjukvården i länet förändrats – med stora besparingar och ändrade villkor. I dag konkurrerar den skattefinansierade vården på en marknad med privata företag – där patienterna själva kan välja var de vill söka vård.

Enligt Gudmundsson tävlar inte den offentliga vården på samma villkor som den privata.

– En offentlig vårdcentral måste få kontrakt med lika villkor som en privat. Annars blir det svårt att konkurrera med dem.

Är det så att politikernas vilja att ge privata vårdgivare chansen gått för snabbt?

– Jag vill inte dra några politiska växlar. Men det är möjligt att uppdykandet av privata gjort landstingets tungrodda administration mer synlig.

Trögt i landstinget

Hon är även kritisk till hanteringen av tillsättningen av ny primärvårdschef i Uppsala läns landsting. Där den tillförordnade Torun Hall efter att ha erbjudits jobbet plötsligt inte längre var aktuell.

– Det kan inte vara rimligt att det ska ta ett år att hitta en ny chef. Det är ett exempel på hur trögt det kan bli i landstinget.

Trots att landskapet för sjukvården förändrats tror Annika Gudmundsson att Tierps vårdcentral går en ljus framtid till mötes.

– Norduppland är ett tydligt avgränsat område som av tradition har en mångfacetterad vård. Den kommer att stå sig väl.

Oklart vem som tar över

Landstingsrådet Rolf Edlund (C) menar att flera åtgärder gjorts för att den offentliga vården ska konkurrera på lika villkor. När det gäller tillsättandet av primärvårdsdirektör beklagar han att det tagit tid.

Det är inte klart vem som blir ny chef vid Tierps vårdcentral.

Mer läsning

Annons