Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdsvenska ger skjuts in i arbetslivet

/
  • Irina Cibotaru, längst till höger, tycker att utbildningen är toppen ”Jag har haft praktik tidigare och då har jag bara få tittat på. Jag vill jobba på riktigt,” säger hon och konstaterar att hon längtar till examen nästa jul. Vid samma bord sitter Beatrice Ndayihereje, Jeannette Mahoro och Jocelyne Niyonkuru och diskuterar nervsjukdomen MS.

På ”Yrkesspåret” får nyanlända svenskar en ordentlig skjuts in i arbetslivet.

Svenskstudier kombineras med kurser i vård och omsorg och eleverna drillas i yrkessvenska.

– När vi kan språket och begreppen som används i vårdyrket kommer vi att ha stora chanser att få jobb, säger Irina Cibotaru som stormtrivs på ”Yrkesspåret”.

Annons

I januari började 15 kvinnor på ”Yrkesspåret” som är ett samarbete mellan Högbergsskolan och den kommunala vuxenutbildningen i Tierp. Eleverna ska under fyra terminer studera svenska integrerat med omvårdnadsutbildningen på gymnasienivå. Lika många elever studerar med samma förutsättningar parallellt på fordon- och transportprogrammet.

Facksvenska

På förmiddagarna är det vårdkunskap som gäller för eleverna på omvårdnadsutbildningen och på eftermiddagarna tragglar de facksvenska.

– Kommunen har varit med och önskat vilken kompetens som behövs inom vården just här i kommunen, så jag tror att eleverna kommer att vara eftertraktade på arbetsmarknaden när de går ut nästa jul, konstaterar omvårdnadsläraren Helena Wahlgren.

På Grevegatan

Eleverna håller till i tillfälliga lokaler ovanpå Hägerströms vulk i den gamla industribyggnaden på Grevegatan i Tierp och just nu står funktionsnedsättningar på schemat.

– Vi har till exempel pratat om när man får en blodpropp i hjärnan, vi har lärt oss att det heter stroke, säger 28-åriga Jeannette Mahoro från Demokratiska republiken Kongo.

15 veckors praktik

I utbildningen ingår 15 veckor praktik och eleverna ser fram emot att få förvandla sina teoretiska kunskaper till praktisk erfarenhet.

– Jag har haft praktik tidigare men då har jag bara fått titta på, och inte jobbat. Nu kan jag säga att jag har en utbildning och då hoppas jag att jag ska få jobba på riktigt, säger 32-åriga Irina Cibotaru, som kommer från Rumänien.

Kanske jobb i sommar

18-åriga Shukri Musse är yngst bland deltagarna och hon ser fram emot att göra entré på arbetsmarknaden. Förhoppningsvis redan till sommaren.

– Jag har sökt sommarjobb och hoppas att jag får chansen. Jag vill arbeta med gamla i framtiden, säger Shukri Musse som kommer från Somalia.

Mer läsning

Annons