Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsrekord slaget i Tierp

/
  • VÄRLDSREKORD. Anneli Larsson och Tolfta församlings halsduk mätte nästan åtta kilometer.
  • VÄRLDSREKORD. Anneli Larsson och Tolfta församlings halsduk mätte nästan åtta kilometer.
  • VÄRLDSREKORD. Anneli Larsson och Tolfta församlings halsduk mätte nästan åtta kilometer.
  • IMPONERADE. Anna Furenborn, boende längs halsdukens färdväg, och Johan Jansson, församlingsassistent för barn och ungdomar, fick se halsduken från första parkett.
  • PLAKATBÄRARE. Efter vägen stod det flera plakatbärare för att uppmärksamma bilister och förbipasserande.
  • STOPP. Halsduken tar slut och Bengt-Olov Eriksson kan konstatera att mätinstrumentet stannar på 7 631 meter.
  • BELÖNAD. Inga-Lill Domeij blev belönad för sitt slit.

Världsrekordet rök all världens väg. 7 631 meter uppmätte den röda halsduk som i dag lördag rullades ut mellan Tolfta kyrka och Nathanaelskyrkan i Tierp.

Annons

Klockan tio går startskottet vid Tolfta kyrka. Fyrhjulingen som drar den släpvagn som halsduken ligger på ger sig iväg. Församlingsassistenten och initiativtagaren Anneli Larsson börjar rulla ut halsduken och åskådarna applåderar.

– Det ligger enormt mycket skratt bakom det här, men nu vill vi inte se rött på ett tag. Jag har stickat varenda kväll, säger Inga-Lill Domeij.

Längs vägen står applåderande och nyfikna människor och iakttar jippot. Anna Furenborn står utanför sin villa och betraktar halsduken.

– Det är lite kul, det är inte varje dag som ett världsrekordförsök rullar förbi hemma på gatan, säger hon.

Anneli Larsson står på släpvagnen och dirigerar chauffören Peter Larsson. "Stopp", "kör" och "saktare" är direktiv som hon frekvent ropar ut från sin position.

– Vi har varit lite oroliga för att den inte ska räcka, men nu ser det ganska ljust ut, säger hon.

Nej, den oron fanns det ingen som helst fog för. När ekipaget når Nathanaelskyrkan är det fortfarande en halv låda halsduk kvar på släpet. Det blir flera extravarv för att få ut de sista kilometrarna med tråd. Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) och Fritz Wahlund fungerar som kontrollanter för Guiness Rekordbok och traskar troget efter med sitt mätinstrument. När resultatet förkunnas mottas det med jubel från den stora publikskaran. Anneli Larsson kan pusta ut.

– Haha, nej det blir nog ingenting med det på ett tag. Men jag är så nöjd med den här dagen, det stod så mycket folk längs vägen och hejade på.

Mer läsning

Annons