Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värnar violgubben

/
  • Det är biotopsskydd för skogen vid Fagerviken. OBS! bilden visar en annan skog.
  • I området finns den ätliga svampen vilogubben.

I skogen vid Källarberget i Fagerviken finns ovanliga orkideer som knärot och nästrot. Där växer också den rödlistade svampen violgubbe som är god att äta. För att bevara artirikedomen har nu en del av skogen förklarats som biotopskyddsområde.

Annons

Skogsstyrelsen fann vid en inventering 7,7 hektar som utgör kalkmarkskog och som är särskilt skyddsvärd. I en överenskommelse med markägaren har nu området förklarats som biotopskyddsområde för all framtid. För detta har markägaren fått 1,65 miljoner kronor i ersättning.

– Ersättningen beror på hur mycket virke det finns i området. Det här är ett större område än genomsnittet för Uppsala län, säger skogskonsulent Ellen Salomonsson på Skogsstyrelsen.

Skyddet innebär att markägaren inte får vidta åtgärder som kan skada natuvärdena. Det kan exempelvis vara föryngringsavverkning, gallring, selektiv avverkning av de äldsta träden, körning med maskiner, gödsling och kalkning.

Ellen Salomonsson påpekar dock att man kan behöva göra vissa saker i området som att ta ned något träd. Skogstyrelsen har också besämt att biotopskyddsområdet ska utgöra en genresurs för gran. Det innebär att granen har ett större skydd än andra träd. Salomonsson förklarar att Sverige internationellt har lovat att verka för en genetisk variation av olika trädslag.

– Torsken som lever i Östersjön har en annan gentisk uppsättning än torsken i de stora haven. Granar som växer på Hållnäshalvön har andra gener än de som fins på en planatageodling Tyskland.

Under 2014 avsatte Skogsstyrelsen 5,8 miljoner konor til biotopsskyddsområden i Uppsala län.

Mer läsning

Annons