Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerviksmodellen ska lösa Tierps brist på asylbostäder – kan bygga flerfamiljshus i Mehedeby

/

Västerviksmodellen kan bli aktuell i Tierpskommun. Då skulle Tierpsbyggen kunna bygga vanliga lägenheter eller moduler och Migrationsverket betala hyran.

Annons

Västerviksmodellen innebär att det skrivs ett avtal med bostadsbolaget och migrationsverket. Migrationsverket skulle då hyra av Tierpsbyggen i sex till sju år och sen så skulle migrationsverket också betala en del av investeringskostnaderna för husen som byggs. Vilket gör att det inte blir samma risk att bygga. Efter att hyrestiden gått ut kan kommunen göra vad de vill med husen.

– Västerviksmodellen det är en modell som vi kan tänka oss. Vi har anmält vårt intresse hos migrationsverket och väntar på svar därifrån, Bengt -Olov Eriksson, (S) kommunalråd.

– Jag bedömer att det är nödvändigt att använda oss av den modellen så att vi ska klara att ta emot flyktingar, utan att skapa undanträngning i bostadsköerna och de som redan står i den kön vi har, säger Bengt -Olov Eriksson.

De har bland annat börjat titta på att bygga ett flerfamiljshus i Mehedeby i Västerviksmodellen. I Mehedeby finns det en byggklar tomt med detaljplan.

Samtidigt betonar Bengt-Olov Eriksson, (S) kommunalråd, att det än så länge inte finns några beslut om att faktiskt gå vidare med modellen. Inte heller var i kommunen eller vilka hustyper det kan bli aktuellt att bygga. Däremot är ett sådant beslut att vänta, för i Tierps kommun är behovet av asylbostäder stort, skriver Tierps kommun på sin hemsida.

Tierps kommun ska ta emot 51 flyktingar i år, ett anvisningstal som kommunen fått för 2016.

Läs också: Informationsmöre om flyktingboende i Skärplinge.

Läs också: Ensamkommande barn till Karlholm.

Läs också: Ja till bekämpning av mygg.

Mer läsning

Annons