Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växthuseffekten kan öppna Tierpssilon

/
  • OVÄNTAD HJÄLP. Växthuseffekten gör att spannmålsodlingen kan gynnas längre norrut i Sverige. Det är en av orsakerna till att Tierpssilon kan öppnas på nytt enligt Lantmännen.

Silon i Tierp kan snart vara öppen igen. Orsaken är att spannmålsodlingen ökar i takt med efterfrågan - men även tack vare växthuseffekten.

Annons

Det var hösten 2006 som silon i Tierp stängde. Orsaken var att volymerna minskade och att framtiden för spannmålsbönderna såg mörk ut.

Men på bara två år har läget förändrats radikalt.

– Det är en helt annan framtidstro nu. Trenden med ökad efterfrågan och högre priser ser ut att hålla i sig, berättar Lars Sjösvärd, chef för affärsutveckling vid Lantmännens lantbruksavdelning.

Men enligt honom finns det ytterligare en anledning - växthuseffekten.

– Den är ju negativ på många sätt, men här finns i alla fall något litet positivt. Det är att värmen gör det lättare att odla längre norrut, även nya grödor, förklara han.

Men om silon ska öppnas igen måste det finnas intresse hos traktens lantbrukare. Därför har de vänt sig till bönder i Norduppland med en förfrågan om de har behov av att använda silon.

– Eftersom att volymerna ökat ställer det högre krav på transporter och mottagningskapacitet. Det räcker inte till i nuläget, och då kan spannmålet tillfälligt förvaras vid silon.

Om den öppnas tillfälligt eller permanent beror på hur stort intresset är. Farmartjänst i Tierp, som drivs av lokala lantbrukare, är aktuella för att driva silon.

Mer läsning

Annons