Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vendelgården svarar på kritiken

/
  • VIKTIGA ORD. Ann-Mari Molnå, chef för Vendelgården, i samspråk med Gösta Wendin. Ann-Mari poängterar att det ofta räcker med ett samtal som aktivitet.

Vendelgården i Örbyhus anmäldes nyligen till läns
styrelsen av en närstående till en pensionär.


Äldreboendet skulle vara både otryggt och ge dålig omsorg.


Enhetschef Ann-Mari Molnå svarar nu att personalstyrkan är tillräcklig.

Annons

Länsstyrelsen har inlett en tillsyn med anledning av anmälan. I ett svar till länsstyrelsen skriver Molnå och verksamhetschef Kristina Ericsson att det är tillräckligt med personal utom för det där ”lilla extra”

– Det är tillräckligt med personal för en god omvårdnad. Det där ”lilla extra” kan vara aktiviteter där det behövs stora personalresurser. Till helger som midsommar, påsk och jul tar vi dock in extrapersonal liksom till surströmmingsskivan.

– Vad som menas med aktivering beror på vilken värdering man lägger in. För en del kan det vara att sitta och prata eller lyssna på en cd, och det gör personalen med de boende. De som bor på ett äldreboende nuförtiden är sämre än förr och det kan ofta räcka med att hålla någon i handen, säger Ann-Mari Molnå.

Av svaren till länsstyrelsen framgår att äldreboendet tar fram genomförandeplaner ihop med pensionärerna eller deras anhöriga. På så sätt ökar medbestämmandet.

Det finns trygghetsskapande åtgärder i form av dörr- och sänglarm liksom personliga larm.

Anhöriga som klagar får inom fem dagar information om vilka åtgärder som ska vidtas. Vendelgården tänker vidareutbilda personalen.

– Vi ska göra en plan över vidareutbildning. Det behövs bland annat i demens och psykiatri, säger Ann-Mari Molnå.

Arbetarbladet har inte lyckats nå ansvariga på länsstyrelsen för en kommentar.

Mer läsning

Annons