Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill göra tält för motocrossen - rätt väggar och tak ska minska bullret för grannen

/
  • Full fart framåt. Nu ska en inomhusbana ytterligare höja crossutbildningen i Tierp.
  • Elever och lärare tränar vid motocrossbanan i Arvidsbo utanför Tierp. Om planerna går i lås kan de nästa vinter också köra inomhus.

Ett stort tält ska utgöra inomhusbana för motocross i Tierp.
En springande punkt i bygglovsansökan är att få ned ljudnivån så att inte grannar störs.

Annons

Byggherren Tierps kommunfastigheter AB har låtit göra en bullerutredning. Den visar att den maximala ljudnivån vid den mest utsatta bostaden uppgår till 70 dBA. Enligt reglerna får ljudnivån kvällar och helger uppgå till högst 55 dBA, varför det blir riktmärke för bygget. För att få ned ljudnivån till den nivån skulle det behövas en 18 meter hög skärm runt hallen alternativt en ännu högre bullervall. Fastighetsbolaget väljer istället att dimensionera hallens fasad och tak så att man klarar riktvärdena.

– Jag har skickat bullerutredningen på remiss till miljö- och hälsoskyddsinspektörerna, säger bygglovshandläggare Anna Persson.

LÄS OCKSÅ: Crossen lyfter med inomhusbana

Motocrossbanan ska användas av Högbergsskolan utbildningar. Tälten ska placeras på det nya industriområdet som håller på att ta form nordväst om samhället åt Gävlehållet. Tanken är att tältet ska börja byggas i mars och stå klart sex månader senare. Tältet blir 2400 kvadratmeter stort och kostar tolv miljoner kronor att resa. Kommunens bygglovshandläggare ska nu bedöma om ansökan stämmer med detaljplanen för området. Detaljplanearbetet för det nya industriområdet pågår. Enligt skrivningen i förslaget får det på området förekomma motocross, idrott, lager, handel och tillverkning.

MER LÄSNING: Cross-tjejerna tog över i Gävle

– Troligen blir också plankontoret remissinstans, säger bygglovshandläggare Anna Persson.

Hallen ska användas av gymnasieelever som har motocross eller enduro som specialidrott. Utbildningen har växt år från år.

ÄNNU MER LÄSNING: Marcus får behålla den stulna motocrosscykeln

När Arbetarbladet gjorde reportage i mars i år gick 23 ungdomar från hela landet på utbildningen. En av dem var då 16-åriga Olivia Winestedt, Sundbyberg. Hon såg fram emot att också kunna träna inomhus.

– Jag är nybörjare och tycker inte om att köra utomhus på vintern, sa hon.

Mer läsning

Annons