Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill tvinga staten att städa läger

/
  • Så här såg det ut i ett läger utanför Tierp efter bärplockarsäsongen 2013.

Folkpartisten Gunnar Larsson vill i en motion att Tierps kommun städar bärplockarlägren och skickar räkningen till staten. Den röd-gröna styret menar att det inte är förenligt med kommunallagen.
– Lagen är inte tydligt på den punkten. Det här är värt att pröva, säger Gunnar Larsson.

Annons

Frågan gäller bärplockarläger som användes 2012 och 2013 och där mycket bråte lämnades i skogen.Gunnar Larsson (FP) har i en motion föreslagt att kommunen ihop med berörda markägare utreder nedskräpningens omfattning.

Därefter tycker han att kommunen ska städa och skicka räkningen till berörd statlig myndighet, med hänvisning till att de inte tagit ansvar för skyddet av privat egendom och miljö.

– Det kanske inte går på en miljon att städa men 200-300 000 kronor, säger Gunnar Larsson.

Kommunstyrelsen avslog motionen. Under tisdagen tas den upp i kommunfullmäktige. Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) svarar att man inte kan utreda nedskräpningens omfattning då det enligt kommunallagen kan anses som stöd till enskilda näringsidkare. Vidare är det inte utrett hur långt en kommuns ansvar sträcker sig gentemot gaturenhållning och skyltning. Däremot har fastighetsägaren enligt jordabalken vårdplikt över sin fastighet. Slutligen pekar Eriksson på att den utredning som gjorts inte ger stöd åt att man kan ålägga staten att stå för städningen.

Gunnar Larsson har svårt att se varför man inte kan utreda nedskräpningens omfattning och vem som skräpat ned. Och han tycker att man ska skicka notan till staten.

– Jag kommer att yrka ja till motionen så länge det inte läggs något förslag om skydd för enskilda markägare och medborgare.

Han påpekar att det är mycket svårt för små markägare att få bärplockare avhysta genom Kronofogden.

– Det låter sig i praktiken inte göras.

Mer läsning

Annons