Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viss optimism hos Scana trots uppsägningar

Sju tjänster på tjänstemannasidan försvinner från Scana Steel i Söderfors. Nu går arbetet med en produktionsomläggning vidare och företaget ser över hur man bäst kan utnyttja EU-stödet på 1,2 miljoner kronor.

Annons

Tjänsterna försvinner som en följd av det varsel som Scana lade i början på april. Men mitt i den tunga konjunkturnedgången ser vd Per Jarbelius ändå vissa positiva aspekter. Företaget är inne i en stor produktionsomläggning. Man går från legosmidning åt andra företag till att i stället arbeta med egna produkter där man gör axlar av material från den egna koncernen.

– Legosmidet är så pass farligt, i en lågkonjunktur drar alla företag in sina beställningar och satsar i stället på egna produkter. Det hade varit bättre om vi hade kommit ännu längre i den omläggningen, men det är tur att vi hann påbörja arbetet innan lågkonjunkturen, annars hade läget sett ännu värre ut, säger Jarbelius.

– Ja, hur ska man uttrycka det? Det blir svårt men vi hoppas på att få in lite ordrar. Men samtidigt är jag optimistisk därför att den förändring som vi genomför är till gagn för företaget i längden. Klarar vi bara de närmaste sex månaderna så ser det betydligt ljusare ut framöver.

Scana Steel håller också på att se över hur de 1,2 miljoner kronor som företaget fått i EU-stöd kan användas. Pengarna ska gå till utbildning och kan komma väl till pass den närmaste tiden. Det finns i dagsläget flera olika alternativ och enligt Per Jarbelius planerar man för fullt.

Som Arbetarbladet berättade i går sägs även 33 kollektivanställda upp. Utöver dessa har sju anställda erbjudits förtidsavgångar. Totalt försvinner 47 tjänster på företaget.

Mer läsning

Annons