Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volontärer sökes till vaccinationen

Landstinget i Uppsala län söker volontärer och hälso- och sjukvårdspersonal som kan hjälpa till med massvaccinationen mot svininfluensan.

Annons

Volontärerna ska sökas genom annonser, men många har redan hört av sig spontant. Bland annat har Röda Korset erbjudit sin hjälp. Anders Björklind, chefsläkare och ordförande i styrgruppen, säger att landstinget ska ta tillvara på de frivilliga krafterna.

Det är redan nu en stor belastning på vården av influensasjuka och folk som undrar över vaccinationerna.

– Vi behöver därför mer folk som kan ta hand om vaccinationerna av de friska, för att kunna klara av vår huvuduppgift - att ta hand om de sjuka, säger han.

Presschef Jessica Elgenstierna säger att de som ska ge injektionerna måste ha utbildning för det. Däremot kan man svara i telefon om vaccinationen utan sjukvårdsutbildning.

– Ja och nej. En del får nog det, men det finns pensionärer som jobbat inom vården och som vill hjälpa till gratis.

Chefsläkaren vädjar till allmänheten att inte i onödan ringa sjukvårdsupplysningen på 1177. Vid normal sjukdom med influensasymtom räcker det med att hålla sig hemma och vårda sig själv, utan provtagning. De som tillhör en riskgrupp och är svårt sjuk ska dock ringa sjukvårdsupplysningen.

Mer läsning

Annons