Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upplandsleden fyller 40 år – firades med vandring mellan Marma och Älvkarleby

Upplandsleden invigdes 1980 med etapp 1 mellan Sunnersta till Fjällnora utanför Uppsala. Sedan kom den ena etappen efter den andra, och etapp 16 mellan Marma och Älvkarleby med 13 km vandring längs Dalälven.

För att fira de 40 åren samlades ett tjugotal vandrare vid Flottarkojan i Marma, grundad av Jarl Holmström. Arrangörer var Friluftsfrämjandet Skutskär-Älvkarleby samt Älvkarleby och Tierps kommuner i gott samarbete med Upplandsstiftelsen, som ansvarar för hela leden genom Uppland. Ledare för vandringen var Heidur Gisladottir.

Etappen Marma–Älvkarleby ritades in på kartan, liksom hela leden genom Älvkarleby kommun till Gästrikland, respektive Västland i Tierps kommun, av Jarl Holmström. Jarl var en av Nordupplands stora skalder och skildrare och kände geografin som sin egen ficka. Därför går Upplandsleden genom Älvkarleby kommun längs gamla ko- och kyrkstigar som ett vittnesbörd om kloka djur och människor i vår hembygds historia.

Dagen till ära hissades, på den nymålade flaggstången vid Flottarkojan, Upplandsflaggan.

Läsartext: Lars Gustafson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Arbetarbladet Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel