Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplev ett mirakel i jul

Det hände sig på den tiden att det skedde ett mirakel i Valby (inte Valbo där blir man bara på något mirakulöst vis av med pengarna).

Annons

Jag såg det med egna ögon.

Filmen ”Miraklet i Valby” hade premiär.

Och det tändes en stjärna på biohimlen.

Åtminstone var det en gnista av det kommande svenska och danska filmundret som glimmade till.

”Miraklet i Valby” hade stulit den barnsliga charmen och fantasin från Spielberg och parat den med Bergmans ruggiga medeltidsmörker.

Utan att bli tölpig och genant och teatral.

Det är 20 år sedan. Unge Lukas Moodysson hade ännu inte gjort entré i den svenska filmvärlden utan satt på sin kammare och skrev dikter.

I Sverige fanns visserligen Lasse Hallström som firat succé ute i världen med ”Mitt liv som hund” och Danmark hade Bille August som gjorde förtrollande filmer om ung kärlek.

Men den dansk/svenska samproduktionen ”Miraklet i Valby” var ett äventyr som vågade använda specialeffekter och hollywoodska förtecken.

Den lyckades utan att behöva skämmas för sig.

Naturligtvis skrev recensenterna ”mirakel”. Filmen belönades med tre guldbaggar och fem danska priser av motsvarande slag.

Och nu kan vi plötsligt få återuppleva underverket.

Gamla ”Miraklet i Valby” dyker nämligen oväntat upp bland dvd-nyheterna. Med ett citat från Ingmar Bergman på omslaget ”Den här rullen skulle jag ha velat göra själv”!

Filmen handlar om 14-åriga Sven som är duktig radioamatör. Via knastriga anrop får han kontakt med sin pappa som befinner långt borta på ett fartyg utanför Afrika.

Men en natt bryts radiovågorna av röster som mässar på latin. Det är som om människor från en annan tid kallar på honom.

Sven måste passa sin lillasyster medan mamma ligger på sjukhus. Hon lämnas framför tv-n med popcorn och skräckfilmer medan Sven och hans kamrater undersöker mysteriet. Radioutrustningen står i en silvermålad husvagn ute på ett fält. Kidsen kopplar in sig på grannens parabol för att höra de mässande rösterna tydligare. Husvagnen börjar skaka...

Jag kanske skulle sagt att ”Miraklet i Valby” är en familjefilm. Men inte särskilt barnslig för det, utan spännande läskig som ”E.T.”

Det som bekymrade mig var den tekniska utvecklingen. Svens hemmabyggda klumpiga radioapparat och hans rullbandspelare verkar nästan lika mycket medeltid som de latinska mässorna. Ska det behöva vara så besvärligt att få tag i pappa, det är väl bara att ringa på mobilen?

Men jag upptäcker att det känns helt okej att 14-åringarna har välkammat hår, fel sorts cyklar och käcka ryggsäckar, och att en äggklocka är den mest avancerade prylen som förekommer.

Mirakel finns. Vem bryr sig om trovärdighet. Den här filmen har överlevt just därför att den är en riktig saga.

Mer läsning

Annons