Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprepade våldet från vansinnesdådet i Gävle

24-åringen som dömdes för vansinnesdådet utanför Konsum Eken åtalas nu för mordförsök på en annan intagen vid rättspsyk i Sundsvall.
Det besinningslösa våldet har stora likheter med överfallet i Gävle.

Annons

Händelsen utspelade sig inne på rättspsyk tidigt på lördagskvällen 28 mars i år. En 30-årig intagen, även han dömd för mycket grova våldsbrott, utsattes då för en misshandel av 24-åringen som var en upprepning av våldet från mordförsöket i Gävle förra året.

Efter att ha slagit ned 30-åringen riktade 24-åringen kraftigt våld mot offret genom att sparka, stampa och hoppa på hans huvud. Det orsakade livshotande skador och en lång medvetslöshet hos offret, som förväntas att få bestående men.

Åklagare Catharina Kjelsson säger att det är just likheterna med vansinnesdådet vid Konsum Eken som gör att hon utöver synnerligen grov misshandel även åtalar 24-åringen för mordförsök.

– Han har gjort liknande tidigare, därför anser jag mig kunna hävda att det handlar om försök till mord, säger hon.

Men likheterna med vansinnesdådet utanför Eken slutar vid tillvägagångssättet. I Gävle handlade det om ett oprovocerat överfall. Vid rättspsyk i Sundsvall började den våldsamma reaktionen med ett bråk där den misshandlade 30-åringen blev förbannad på 24-åringen. 30-åringen påstod att 24-åringen tagit hans plats vid matbordet och kastade då mat eller kaffe på 24-åringen.

– Då brann det till, förklarar Catharina Kjelsson.

Vid vansinnesdådet i Gävle var 24-åringen på rymmen från rättspsyk. Trots att han nu än en gång orsakat en annan människa livshotande skador tycker inte Catharina Kjelsson att rättspsyk kunnat agera annorlunda.

– Trots att de var fyra personer som hållit fast honom har han lyckats sparka mot huvudet. Personalen var på plats, ingen skugga ska falla över dem, säger hon.

Åklagare Kjelsson kommer att begära in ett läkarutlåtande om 24-åringens vårdbehov, men räknar med att han vid en fällande dom kommer att fortsätta sin rättspsykiatriska vård.

24-åringen, som nekar till brott, försvaras liksom vid det tidigare mordförsöket av Thomas Bodström.

LÄS OCKSÅ:

Försökte slå ihjäl igen

Döms för mordförsök

Annons